Osijek
OBNOVA VIJENCA JOSIPA KOZARCA

Nova parkirališta i
cesta nakon 50 godina
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

Nakon punih 50 godina stanari Vijenca Josipa Kozarca konačno mogu očekivati uređenje infrastrukture unutar naselja u kojemu žive. Iz Grada poručuju - u 2018. godini izradit će se projektna dokumentacija koja bi trebala obuhvatiti rekonstrukciju postojeće ceste, parkirališta i oborinske odvodnje.

Podsjetimo, otkako je 1968. godine 108 stanova smještenih u 18 zgrada u sklopu Vij. Josipa Kozarca dobilo svoje prve stanovnike, u pogledu infrastrukture vrijeme je stalo. Pločnik i cesta nikada nisu obnavljani ni rekonstruirani. Čak ni nakon rata. No, najveći su aktualni problem parkirna mjesta koja ni izdaleka ne ispunjavaju potrebe stanara. Naime, kada se naselje radilo, napravljeno je samo njih dvadesetak i 21 garaža. Razumljivo, krajem šezdesetih rijetki su stanari ovog radničkog, “šibicarinog”, naselja imali svoj automobil, a dok se garaže nisu popunile, parkirališta je malo tko i koristio. No, danas je bitno drukčija situacija. Na gotovo svaki stan od njih 108 dođe po jedan automobil, a neki imaju i dva. Naselje je kružnog oblika sa samo jednim ulazom za vozila, i to s prometne Strossmayerove preko tramvajske pruge. Dakle, bez ikakve mogućnosti da se automobil može parkirati izvan naselja. U poslijepodnevnim satima, kada većina ljudi dođe s posla, naselje je krcato automobilima koji pokrivaju čitav kružni pločnik kroz naselje, dio kolnika, pa i centralne zelene površine gdje je dječje igralište. Zbog svih ovih problema stanari su u više navrata istupali u medijima i molili za pomoć u GČ-u Gornji grad i Gradu Osijeku, ali bez uspjeha.

No, da tko čeka uistinu i dočeka potvrdili su početkom tjedna iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka.

- Gradsko vijeće Osijeka na sjednici održanoj 26. listopada 2017. donijelo je Program uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju u gradu Osijeku za 2018. godinu. U programu je planiran rashod za projektnu dokumentaciju, između ostalog, za uređenje Naselja J. Kozarca, odnosno rekonstrukciju ceste, parkirališta i oborinske odvodnje. U tijeku je analiza prostornih mogućnosti za predmetno naselje nakon čega će Grad Osijek poduzeti potrebno za izradu projektne dokumentacije za uređenje Naselja J. Kozarca, a nakon izrade koje će biti poznati detalji uređenja - kažu iz Grada.

Stanari naselja ovu su vijest dočekali s oduševljenjem, ali i s dozom opreza. Sličnu su vijest dobili 2012. godine, kada se najavljivala obnova naselja u 2013. godini, koja nikada nije realizirana. I. Solar

Najčitanije iz rubrike