Regija
GODIŠNJICA POKOPA ŽRTAVA

Maraton pijeteta od Vukovara do Lovasa
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

VUKOVAR

Maratonom od križa na ušću Vuke u Dunav u središtu Vukovara do spomen-obilježja masovne grobnice u Lovasu počelo je obilježavanje 20. godišnjice pokopa žrtava iz masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu. Sudjelovali su članovi Maraton-kluba “Hrvatski sokol” Osijek, koji su istaknuli kako ih ni hladnoća ni snijeg ne mogu spriječiti da na taj način odaju počast žrtvama. Zlatko Milošević iz Nove Bukovice bio je jedan od starijih sudionika maratona.

- Imam 67 godina, a ovih 22 kilometra trčim iz pijeteta prema žrtvama koje su pale. Nije mi teško trčati po hladnom i vjerujem kako ću i ubuduće biti sudionik ovakvih događanja - rekao je.

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba navela je kako se prisjećamo jednog od najtužnijih dana u povijesti Lovasa.

- Na današnji smo dan pokopali 68 žrtava iz masovne i deset žrtva iz pojedinačnih grobnica. Ukupno je u Domovinskom ratu poginulo i ubijeno 89 mještana, a jedan je nestao, što govori da naši ljudi nisu stali samo u obranu svoga praga, nego su ginuli na ratištima diljem Hrvatske, gdje su se borili za slobodnu domovinu - naglasila je Cirba.

Sinoć je u Domu kulture u Lovasu prikazan dokumentarni film “Krvava berba grožđa”, a obilježavanje stradanja nastavlja se u subotu, kada će u 10 sati na spomen-obilježju masovne grobnice biti položeni vijenci. Potom će u Domu kulture Lovas biti održana komemoracija za sve žrtve općine Lovas stradale u Domovinskom ratu, uz nastup klape HRM “Sv. Juraj”, a u podne će u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela kardinal Vinko Puljić predvoditi svetu misu zadušnicu. D. Korpoš

Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike