Regija
SIMBOL STRADANJA I IDENTITETA

Posvećen obnovljeni
oltar crkve u Sotinu
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

VUKOVAR

U župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice Kršćana u vukovarskom prigradskom naselju Sotin, u utorak su predstavljeni dovršeni konzervatorsko-restauratorski radovi na glavnom oltaru, obnovljenom sredstvima Ministarstva kulture. Oltar je, kao i sama crkva, teško stradao u Domovinskom ratu. Na više je mjesta bio mehanički oštećen, drvena je konstrukcija rasušena ili nagorena, sloj podložne žbuke odvajao se od drvene konstrukcije, a sloj štukomramora bio je raspucan, mehanički oštećen, ili je u cijelosti nedostajao. Kipovi sv. Joakima i sv. Ane nestali su, kao i slike sv. Vida i sv. Luke, a od figura anđela sačuvano je samo nekoliko fragmenata. Nakon deset godina rada, u Europskoj godini kulturne baštine dovršeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na glavnom oltaru koji je posvetio nadbiskup đakovačko-osječki, metropolit Đuro Hranić.

- Ovaj oltar prekrasan je biser vjere, umjetnosti i kulture i svaka kršćanska zajednica, s obzirom na to da se hrani s oltara, trudi se da im i crkva i oltar budu što ljepši. Ovaj je oltar sagrađen prije 250 godina i vidi se po njemu kolika je velika vjera bila u Sotinu kroz sve te godine - rekao je Hranić, i naglasio kako je oltar zajedno s crkvom simbol stradanja, ali i identiteta Sotinjana.

Obnovom crkve u Sotinu obuhvaćena je izrada drvene konstrukcije, polaganje podložne žbuke, nadomještanje sloja štukomramora različitih uzoraka na svim elementima oltarne arhitekture i izrada faksimila kipova. Konzervatorsko-restauratorske radove predstavila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše te rekla kako su tijekom radova naišli na brojne probleme zbog kojih su radovi i potrajali deset godina. 

- Štukomramor oltar kao tehnika je iznimno zahtjevna i u Hrvatskoj takvih ima malo, a zahvaljujući izuzetnom trudu djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda, uspjeli smo obnoviti oltar pa će župna crkva Blažene Djevice Marije moći zaživjeti u starom sjaju - rekla je Pleše.

Sotinski župnik vlč. Zlatko Rajčevac, izrazio je zadovoljstvo zbog završetka radova i rekao kako u Sotinu živi oko 750 vjernika, dok ih je prije Domovinskog rata bilo više od 1000. 

Predstavljanju obnovljenog oltara nazočili su brojni vjernici te čelnici Grada i Županije. Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je gotovo cijela kulturna i sakralna baština grada uništena u Domovinskom ratu, a činjenica da je za restauraciju potrebno i deset godina rada zorno svjedoči koliko je vukovarska baština zahtjevna za restauraciju i vraćanje u prvobitno stanje.

Dragana KORPOŠ
Oštećene 73 crkve

U Domovinskom ratu na području nadbiskupije razrušeno je ili teško oštećeno 27 župnih i 46 filijalnih crkava koje su obnovljene, no ne u cijelosti, međutim u funkciji su i u njima se ponovno slavi euharistija.

Najčitanije iz rubrike