Dome slatki dome
OPĆA PRAVILA OREZIVANJA

Vrijeme je za nove frizure u vašem vrtu
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Potrebno je imati odgovarajući alat za sve vrste orezivanja koji mora biti oštar, čist i kvalitetan da se ne ošteti biljka

Da bi orezivanje bilo uspješno i što manje stresno kako za biljku tako i za čovjeka, potrebno je poštovati neka opća pravila orezivanja. Ponajprije potrebno je imati odgovarajući alat za sve vrste orezivanja koji mora biti oštar, čist i kvalitetan da bi se postiglo najmanje oštećenje biljke i kvaliteta reza.

Tri vrste reza

Ako biljku nekoliko godina nismo orezivali, ona je, u ovom slučaju grm, proizvela mnogo mladih izbojaka na starim granama. Tada ćemo primijeniti orezivanje kao tehniku pomlađivanja i omogućiti da nakon reza biljka usmjeri sve svoje snage na mjesto reza i uspješno pomladi biljku. Takva će biljka imati obilje novih, mladih izdanaka i pregršt cvjetova. Te će grane, ako je riječ o nekoj voćki, bogato roditi, iako je poznato da se broj i kvaliteta plodova na starijim biljkama postupno smanjuje.

Razlikujemo tri vrste reza - prvim se pomlađuju biljke kad se režu starije grane da bi se omogućilo stvaranje novih, mladih izbojaka. Nakon ovakvog reza biljke izgledaju mlađe i imaju svježu zelenu boju lista, a izbojci su svjetlosmeđe boje.

Rez za održavanje ima ulogu uklanjanja starih, oštećenih i bolesnih izbojaka, obično tamne, ispucale kore. Tim rezom uklanjaju se i pregusti izbojci. Rezom za oblikovanje biljci se daje željeni oblik. Primjerice, neke su biljke izvorno, dakle genetski, predodređene u oblik grma, ali ih mi uzgojnim mjerama i orezivanjem možemo formirati u stablašice. Takav je slučaj, primjerice, kod oleandra stablašice, ili lagerstroemije (indijskog jorgovana).

Kad i kako?

Vrlo je važno prepoznati kad i u kojoj mjeri pribjegavamo određenom rezu. Rez izbojka uvijek provodimo neposredno iznad pupa (otprilike centimetar) i to ukoso na drugu stranu od najbližeg pupa. Na taj način izbjegavamo curenje sokova po pupu i njegovo eventualno truljenje i zaleđivanje kad krene vegetacija i biljka počne tjerati. Ako učinimo vodoravan rez, omogućavamo zadržavanje vlage s istim posljedicama. Nikad nemojte rezati preblizu ili predaleko pupa, jer ćete na taj način dovesti do odumiranja tog dijela izbojka.

Budući da su grmovi po svojoj konstituciji različiti od stabala, a isto posjeduju drvenastu strukturu, neka pravila su zajednička, ali neka su svojstvena samo grmovima. Grm već pri bazi ima mnoštvo grana (a stablo ima deblo pa tek onda krošnju), pa je njegova cijela krošnja izvrgnuta pogledima. Stoga se mogu bolje vidjeti rezultati (ne)brige. Iako pričamo o nužnosti i potrebama redovitog orezivanja, moramo napomenuti da postoje vrste koje ne trpe i ne trebaju orezivanje. To su rododendroni i azaleje. Kod njih uklanjamo samo ocvale cvjetove i redovito ih prihranjujemo za bogatiju cvatnju.

Budući da je i vrijeme sadnje, valja napomenuti da je većinu vrsta potrebno orezati odmah po sadnji, ukloniti preguste, kržljave i suhe grane. To će dati gustoću grmu, a uklonit će se eventualne pogreške pri uzgoju (nepravilan oblik grma, bogatiji rast u jednu stranu i sl.).

Hortenzije

Našu vrtnu hortenziju orezujemo krajem zime na polovinu veličine izbojka iznad cvjetnog pupa, dok se hortenzija-penjačica orezuje u ožujku. Pajasmin je potrebno drastično orezati nakon cvatnje, dakle već u veljači ili ožujku. Vrlo efektna lagestremija (indijski jorgovan), bit će još atraktivnija ako se jako oreže krajem zime tako da se puste grane s dva-tri pupa, ako je uzgajamo kao stabalce. Ako je u formi grma, režemo je na 30-ak centimetara od tla s tri-četiri jaka izbojka. Svaka pravodobna aktivnost u tom smjeru rezultirat će bujnijom i kvalitetnijom krošnjom te bogatijom cvatnjom, a sam vrt izgledat će njegovano i brižno čuvano. Zato krenite u nabavu alata i rekreirajte se do prvih proljetnih dana u vašem vrtu. J.Kn.

U ožujku

Vrste grmova koje cvjetaju u ljetnim mjesecima potrebno je jače orezati u rano proljeće, a najkasnije u ožujku prije kretanja vegetacije. Vrste grmova koji cvjetaju u proljeće potrebno je orezati neposredno nakon cvatnje. Starom grmlju potaknut ćemo cvatnju ako ga jače razrijedimo. Neugledne i stare grmove uputno je orezati do same baze da bi potjerali nove izbojke. U godini takvog jačeg orezivanja nećemo imati mnogo cvjetova, ali će zato lišće biti svježe boje peperminta. Dogodine će nas uveseliti bogata cvatnja.

Crvenolisni javor

Neke vrste vole više, a neke manje orezivanje. Od poznatih vrsta koje srećemo u našim vrtovima u posljednje je vrijeme moderan crvenolisni javor Acer palmatum. Ova skupa i dekorativna biljka obvezna je u japanskim vrtovima, vrtovima koji imaju vodene površine, mostiće i slično. Budući da je to vrsta koja ima prirodno kišobranastu formu, potreban je samo rez grana koji narušavaju istu te uklanjanje oštećenih grana koje je nastupilo za jače zime. Najveću njegu traže aceri uzgajani u posudi.

Jači rez

Budleja, ili ljetni jorgovan, traži redovito orezivanje starih grana, a ovisno o vrsti orezivanje se provodi nakon cvatnje i to ocvalog cvijeta i dijela grane na kojoj je nastao. Budlea davidii voli jači rez krajem zime na visinu od deset centimetara od prvog pupa (u čep). Važnost orezivanja je posebno naglašena kod kamelije. Ova dama zahtijeva veliku brigu pa joj je orezivanje mjera uzgoja. Njime se potiče cvatnja, uklanjaju oštećeni i bolesni dijelovi i postiže željeni oblik. Rez na uzgoj i održavanje provodimo krajem zime za vrste kamelija koje cvjetaju u jesen. Na vrstama koje cvjetaju u zimu ili proljeće interveniramo prije kretanja vegetacije. Deutzia traži orezivanje u ljeto nakon cvatnje kada uklanjamo polovinu grana koje su cvjetale. Forzicija je česta u našim parkovima i okućnicama i u proljeće među prvima cvjeta. Orezivanje se provodi nakon cvatnje uklanjanjem starih grana da bi se potaknuo rast novih izbojaka. Hibiskus voli svakogodišnje orezivanje u ožujku, kada uklanjamo slabe i oštećene grane. Ako preferiramo piramidalni oblik hibiskusa, ostavljamo centralnu granu.

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna