Kultura
GŠ FRANJE KUHAČA NA 56. HRVATSKOM NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Trema nestane jer nastup shvaćaju kao zabavnu igru
Objavljeno 22. ožujka, 2018.
Da je bilo lako, nije! Jako smo se trudili i marljivo vježbali - kažu učenici

Državna inačica 56. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa održana je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pravo nastupa učenici su uz podršku svojih mentora ostvarili osvojivši 90 ili više bodova (I. nagrada) na regionalnoj inačici natjecanja tijekom veljače i početkom ožujka.

Početak je bio rezerviran za skupne nastupe, suvremeni ples i zbor. U konkurenciji učenika i škola iz Rijeke, Velike Gorice, Vukovara i Zagreba, učenice suvremenog plesa Glazbene škole Franje Kuhača - Mia Ateljević, Petra Damjanović, Sofia Jaćimović, Ana Karapetrić, Zara Mašina i Greta Vrabec, pod mentorstvom su nastavnice Nikoole Livančić u 1. kategoriji osvojile II. nagradu (97, 70 b.). Nakon nastupa učenicima ostaje oduševljenje nagradom, ali i druženjem.

- Ovo ću iskustvo dugo pamtiti jer mi je to bilo prvo državno natjecanje. Osim samog natjecanja, bilo je zabavno i na probama, a tijekom putovanja sam se zbližila s učenicama koje su u suprotnoj smjeni, pa se ne susrećemo tijekom nastave - kaže Sofia Jaćimović.

Trema tijekom nastupa izostaje jer nastup shvaćaju kao igru.

- Iskustvo je bilo zanimljivo, a najviše mi se svidjelo što je koreografija Squirells! bila poput igre, pa nisam imala tremu kao inače. Posebice ću pamtiti putovanje i druženje u autobusu s učenicima iz naše škole i vukovarske - dodaje Ana Karapetrić.

Uz zborove osječke škole, koji su se natjecali u tri kategorije, bili su tu i konkurenti iz Splita, Rijeke, Imotskog, Požege, Pule i Zagreba. Sva tri osječka zbora ostvarila su izvrsne rezultate i na regionalnom i na državnom natjecanju. Na regionalnom su osvojene tri prve, a na državnom dvije prve i jedna druga nagrada.

Dječji jednoglasni zbor, pod dirigentskim vodstvom mr. sc. Ivančice Hinek, prof. mentorice i uz klavirsku suradnju Andreje Gribl, prof., osvojio je prvu nagradu (99,30 bodova) te prvo mjesto u svojoj kategoriji. Izveli su skladbe P. Gotovca (Mali kunić se pere i Pusti snovi), V. Lisinskog (Oj talasi), P. I. Čajkovskog (Kukavica) i J. Ruttera (The Lord bless you and keep you). Kao solisti su nastupili Marin Bulić, Bartol Kamenar, Denny Noah Kovačević, Gabriel Batistuta i Bruno Nikolić (dječji soprani).

Dječji troglasni zbor pod ravnanjem je dirigentice Valerije Fischbach, prof. savjetnice osvojio drugu nagradu (95,76 bodova) i drugi plasman u svojoj kategoriji. Izvedene su skladbe W. A. Mozarta (Uns're kleine Nachtmusik), R. Matza (Košutica), E. Cossetta (Dvije jurjevske) i G. Verdija (Che faceste? Dite su! – iz opere Machbeth). Posljednju skladbu zbor je izveo uz klavirsku pratnju Andreje Gribl, prof.

Nastup osječkog mješovitog zbora vodila je doc. dr. sc. Vesna Svalina. Osvojili su prvu nagradu (99,40 bodova) i prvo mjesto u svojoj kategoriji, a sve su skladbe izvedene a cappella: L. G. da Viadana (Exultate Justi in Domino), W. Swingle (Audete, Gaudete), E. Cossetto (Gora, gora visoka si), I. M. Ronjgov (Ča je more) i B. Bapandopulo (Kad igra kolo). Solisti su bili Lucija Uglik, Dunja Keža i Fabijan Trbara.

Zborovi iz Osijeka redoviti su sudionici ovoga natjecanja, a Dječji troglasni i Mješoviti četveroglasni ove godine imaju i važnu obljetnicu - 20 godina od prvog sudjelovanja, u istoj kategoriji. Dječji je zbor sudjelovao devet puta i osvojio dvije prve i šest drugih nagrada, a Mješoviti je od deset puta u Osijek donio šest prvih i četiri druge nagrade. Dva puta (2010. i 2016.) bio je i apsolutni pobjednik u disciplini Zborovi.

Marin Bulić nije ni sumnjao u uspjeh, jer su jako puno vježbali i vrijedilo je truda:

- A i odlično smo se proveli i družili, sve je bilo kao divna ekskurzija. Zahvaljujem prof. Ivančici Hinek i cijeloj školi na svemu što nam je pruženo i jako sam sretan što smo imali priliku ovo povjerenje i opravdati.

I član dječjeg zbora mlađeg uzrasta, Bartol Kamenar, dijeli mišljenje:

- Da je bilo lako, nije! Jako smo se trudili i marljivo vježbali. Prva nagrada potvrda je da se trud i rad uvijek isplate. Jako sam sretan zbog uspjeha koji smo postigli, ali mislim da je važno voljeti ono što radimo. Volimo pjevati, a ljubav prema glazbi i pjevanju nam prenosi naša profesorica Ivančica.

Lucija Pejić, iz istoga zbora, kaže da ih je oduševljenje preplavilo čim su stupili na pozornicu.

- Od prvog tona smo zablistali! A kada sam u oku prof. Hinek na trenutak ugledala suzu radosnicu, znala sam – bili smo bolji nego ikada! Iako smo svi različiti, pjesma nas je spojila. Od srca hvala našoj dragoj profesorici i dirigentici, korepetitorici koja je izvrsno svirala klavir i profesorici Ivani Glavočević, koja nam je bila potpora sve vrijeme. Hvala im što su nas dovele do ovakvog uspjeha - kaže Lucija, dodajući kako joj je drago da su u takvoj konkurenciji bili najbolji.

I Denny Noah Kovačević slaže se da je prekrasno bilo dobiti visoke ocjene jer to znači: trud im se isplatio!

- U Zagrebu smo uživali u druženju, pjevanju, posjetu Muzeju iluzija... svemu! Bez naše nastavnice Ivančice ne bismo došli do Zagreba! - kaže Denny Noah.

- Ovo mi je bilo prvo natjecanje sa zborom i već mi je dolazak na akademiju bio uzbudljiv. Dojmilo me se koliko je djece koja vole pjevati i koju privlači glazba. Tijekom nastupa bila sam ponosna što smo zajedničkim radom dospjeli do državnog natjecanja i što sam dio svega toga - zaključuje Katarina Peteš, članica dječjeg zbora starijeg uzrasta. V.Svalina/A.Vrekalić

20 godina

NA NATJECANJU SU DJEČJI TROGLASNI I MJEŠOVITI ZBOR

Lucija Pejić

učenica

Od prvog tona smo zablistali! A kada sam u oku prof. Hinek na trenutak ugledala suzu radosnicu, znala sam – bili smo bolji nego ikada!

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike