Novosti
SSSH PROTIV POVEĆANJA DOBI ZA ODLAZAK U MIROVINU:

Zabrana mirovina prije 67. godine neće stvoriti nova radna mjesta
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske osudio je u utorak najave, plasirane preko medija, da će se podizanje dobi umirovljenja na 67 godina s 2038. godine spustiti na 2033. godinu, odnosno da će do 67. godine života morati raditi svi danas mlađi od 52 godine. Umjesto da se na temelju ozbiljnih analiza i projekcija potakne rasprava o različitim mogućim rješenjima, javnosti se “neslužbenim izvorima” kao smisleno i moguće plasira samo jedno rješenje, koje pritom nije osobito opravdano, niti može uroditi višom razinom mirovina, ističe SSSH u priopćenju. Očekivano trajanje života u Hrvatskoj i dalje je oko tri godine kraće od prosjeka Europske unije - 78,2 godine u 2016. godini, naspram 81 na razini EU-a, naglašava SSSH. Slično je i u drugim novim članicama EU-a, zbog čega većina njih trenutno ne planira povećanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina. Uz Hrvatsku, izuzetak je Slovačka, no u njoj se danas u mirovinu odlazi sa 62 godine. Sedam novih članica ni danas još nije dosegnulo 65 godina kao uvjet za mirovinu.

Zabraniti ljudima da koriste mirovinu prije 67. godine neće stvoriti nova radna mjesta, a hrvatske će radnike, koji su poslodavcima prestari već nakon pedesete, osuditi na nezaposlenost i siromaštvo u starosti, smatra SSSH. Hrvatska mora pronaći način da radnike u dobi između 50 i 64 godine zadrži u svijetu rada – prema njihovoj stopi zaposlenosti najgori smo nakon Grčke (38,1 posto u 2016. naspram prosjeka EU-a od 72,4 posto). H

Bunjac protiv reforme

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac pozvao je građane da se suprotstave najavljenoj mirovinskoj reformi za koju je ocijenio da dodatno diskriminira umirovljenike. Istaknuvši da Vlada ni dosad nije znala riješiti problem većine umirovljenika koji imaju premale mirovine, dok je s druge strane podijelila desetke tisuća povlaštenih i prijevremenih mirovina, Bunjac smatra da treba drugi mirovinski stup pretvoriti u dobrovoljni, a svima koji to žele omogućiti prebacivanje u prvi mirovinski stup bez dodatnih uvjeta.

Možda ste propustili...

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić