Mozaik
GAULT&MILLAU CROATIA 2018

Hrvatska među 20
gastronomskih sila
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Hrvatska gastronomska scena nestrpljivo očekuje prvi vodič Gault&Millau Croatia 2018, koji izlazi 6. travnja te tako svrstava našu zemlju u društvo više od 20 gastronomskih sila diljem svijeta. Na više od 300 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, vodič će predstaviti selekciju 100 restorana i 100 vina iz cijele Hrvatske te 50 POP lokala (slastičarnice, bistroe, wine barove, cantine…), odnosno probrane adrese za sve one koji žele uživati u dobroj hrani, finim vinima i ugodnom ambijentu.

Kulinarski Oscar

Tko će biti prvi hrvatski Gault&Millau Chef godine za 2018.? Doznat će se to na svečanoj promociji vodiča, u četvrtak, 5. travnja, u hotelu Westin, gdje će se održati dodjela prestižnih godišnjih Gault&Millau trofeja hrvatskim chefovima koji su se posebno istaknuli svojim radom i svojom strašću prema kuhanju. Francuski chef Edouard Loubet i chef Ana Roš bit će počasni gosti gala večere i svečanosti dodjele kulinarskih Oscara. Dok je Slovenka Ana Roš osvojila titulu najbolje žene chefa na svijetu, chef Edouard Loubet nositelj je najvišeg odličja Gault&Millau: 5 toques - kuharskih kapica. Samo 15 chefova u Francuskoj od 3200 restorana ocijenjenih u G&M vodiču za 2018. dobilo je 5 toques. Edouard Loubet bio je i chef godine Gault&Millau za 2011., a nositelj je i dbije Michelinove zvjezdice. Uz Chefa godine, na svečanosti će biti proglašeni i Veliki chef sutrašnjice, Chef tradicijske kuhinje, Mladi talent i najbolje POP mjesto.

Posebno atraktivne su i Payment Excellence Awards, nove nagrade koje je inicirao Mastercard, s ciljem poticanja uvođenja elektronskog plaćanja u ugostiteljske objekte u Hrvatskoj. Riječ je o nagrađivanju u dodatnoj kategoriji, koja se odnosi na mogućnosti plaćanja koje restorani nude. Niz restorana koji je ušao u pretselekciju pokazao je visoku razinu izvrsnosti u nuđenju različitih mogućnosti plaćanja pa gosti u njima mogu plaćati brzo, praktično i sigurno svojom preferiranom karticom. Najboljem među restoranima i POP mjestima Mastercard i Gault&Millau dodijelit će Payment Excellence Award, uz novčani iznos.

Stotinjak chefova

“Turizam se odmiče od klasičnog modela u kojem lokacija, priroda i kultura privlače turiste, a gastronomija i popratni sadržaji dolaze kao neobavezni bonus. Tako gastroturizam postaje sve jača poluga privlačenja turista, a kada putuju u nove zemlje, turisti će radije trošiti ako je proces plaćanja praktičan i siguran. Zato iniciranjem ove dodatne kategorije, koja nagrađuje izvrsnost u nuđenju različitih mogućnosti plaćanja, dajemo svoj zalog razvoju turizma u Hrvatskoj”, istaknula je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj, te dodala da će dio restorana iz Vodiča nuditi pogodnosti za plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama.

Uz stotinjak hrvatskih chefova i druge ugledne goste, na Gault&Millau Croatia gala eventu sudjelovat će i predsjednik Gault&Millau International Come de Cherisey i legendarni urednik francuskih vodiča Marc Esquerre. J.Kn.

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike