Regija
VATROGASNA ZAJEDNICA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Vatrogasci osposobljeni i za radove na vodi
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

SLATINA - Gašenje vatre osnovna je zadaća vatrogasaca, ali u posljednje vrijeme u kontinentalnim krajevima oni, srećom, sve rjeđe obavljaju svoju osnovnu funkciju, ali su sve češće angažirani na nekim drugim zadaćama. Zato se provode neprekidna ciljana usavršavanja vatrogasaca i za te druge zadaće.

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije proteklog je vikenda prvi put organizirala usavršavanje vatrogasaca za radove na vodi. Teorijski dio obuke održan je u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Slatini, a praktični dio na akumulacijskom jezeru Javorici. Budući da do sada nije proveden ovaj oblik usavršavanja, mnogo je zainteresiranih vatrogasaca koji su se prijavili za tu dodatnu obuku.

– U grupi ne može biti više od 25 polaznika, tako da je provedeno usavršavanje za prvu grupu, a nastavlja se sljedećeg vikenda za drugu grupu. Zbog velikog zanimanja vatrogasaca, ovakva obuka bit će nastavljena u jesenskim terminima - kaže zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Stjepan Venus.

Radovi na vodi obuhvaćaju pripremu vatrogasaca za intervencije u slučaju poplava kakve su ovih dana zadesile neke hrvatske krajeve. Tada se do unesrećenih ljudi može doći jedino čamcem, pa se i ova obuka sastoji od veslanja, okretanja čamcem i rada sa štapovima za mjerenje dubine i pogurivanje, tzv. čakljama. To je važno znati jer se akcije u slučaju poplave provode na ulicama i u dvorištima, gdje je voda plitka i ima mnogo prepreka, pa se ne može koristiti čamac s motorom.

Ove godine već su odrađena i druga usavršavanja, za bolničare, za rad na aparatima za dišne organe, a prvi put i za veziste, dvije grupe. Ukupno je oko 200 vatrogasaca s područja Virovitičko-podravske županije do sada prošlo usavršavanja za razne specijalnosti. Organizator svih usavršavanja je Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, a obuku provode profesori Vatrogasne škole iz Zagreba.

U prvoj grupi osposobljavanja za radove na vodi sudjelovali su vatrogasci iz Suhopolja, Pitomače, Slatine, Lukača, Gradine i Čačinaca. Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike