Regija
POZITIVNI TRENDOVI U OPĆINI ŠTITAR

Dječje igralište i besplatni spoj na vodu i kanalizaciju
Objavljeno 21. ožujka, 2018.
Samo će se na ime poreza u štitarsku blagajnu sliti 3,6 milijuna kuna, dvostruko više nego lani, a tu su i druge državne potpore

ŠTITAR - Nakon dugo vremena, zahvaljujući dobroj financijskoj situaciji koja daje razloga za optimizam i temelj je za realizaciju brojnih infrastukturnih projekata, u Općini Štitar lakše se diše.

Nikad veći proračun

Pozitivni učinci Zakona o financiranju lokalne samouprave, u sklopu kojeg porez na dohodak u cijelosti ide lokalnim jedinicama, ondje se itekako osjete. Općinski proračun nikada nije bio veći i za 2018. godinu planiran je u iznosu od približno 12 milijuna kuna. Samo će se na ime poreza u štitarsku blagajnu sliti 3,6 milijuna kuna nenamjenskih sredstava, dvostruko više nego lani. A treba napomenuti da su dosadašnjih godina redovni prihodi Općine, bez državnih potpora za javne radove i kapitalna ulaganja, iznosili oko 1,3 milijuna kuna.

- Sada puno lakše funkcioniramo, povećali smo i sredstva lokalnim udrugama i vjerujem da će se pozitivan zamah u Štitaru osjetiti. Puno je toga pokrenuto, puno je novina, a sve u cilju podizanja kvalitete življenja. Jako je bitno da je završen projekt izgradnje sustava odvodnje. Besplatni priključci na vodovodnu i na kanalizacijsku mrežu odrađeni su svima, bez naknade, a kućanstva se samo trebaju tehnički spojiti - kaže općinski načelnik Marko Bikić. Zadovoljno ističe da je u Štitaru napokon postavljeno i prvo dječje igralište u Školskoj ulici, ispred zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

Među značajnijim projektima koji su planirani za 2018. su izgradnja cestovne infrastrukture i uređenje centra. Odlukom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu Mjere M7, Operacija 7.2.2., Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta, Općini Štitar odobren je iznos od 3.580.892,84 kune.

Imat će pročelnika

Dom kulture je u završnoj fazi i ove je godine za njegovo opremanje predviđeno 800 tisuća kuna, a za izgradnju nogostupa iznos od 1,2 milijuna kuna. Za novu zgradu Općine za sada je osigurano 450 tisuća kuna, a čekaju se i dodatna sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja kojemu su Štitarci aplicirali taj projekt. Očekuje se i 370 tisuća kuna za javnu rasvjetu, a u planu je i gradnja staza i postavljanje ograde na mjesnom groblju te asfaltiranje autobusnih stajališta.

Općina je krajem veljače raspisala i natječaj za imenovanje pročelnika/ce Jedinstvenog upravnog odjela na neodređeno vrijeme. Uz načelnika Bikića u Općini Štitar već su godinama zaposleni samo tajnica i komunalni redar, a sada će zbog povećanja obujma posla, drugačijeg funkcioniranja i pripreme brojnih projekata osnažiti tim i dobiti pročelnika. Na natječaj su pristigle tri prijave, a o izboru kandidata odlučit će općinski načelnik. Treba podsjetiti da Bikić koji je lani na lokalnim izborima pobijedio kao nezavisni kandidat u Općinskom vijeću nema većinu i da mu je to kao načelniku velika kočnica u radu.

- Imaju većinu, donose i predlažu odluke, malo je sve usporeno, ali to za mene nije ništa novo. Na to sam se već naviknuo jer tako funkcioniram već godinama - zaključuje Bikić. Mnogi kažu da ga je od ponovnog rušenja krajem prošle godine spasio takozvani lex šerif kojim je određeno da ako padne proračun, više ne pada i načelnik, kao što je to do sada bio slučaj, a ponovno na izbore ide samo Vijeće. Da zakon nije promijenjen i da se zbog neizglasavanja proračuna razrješuje općinski načelnik mještani Štitara sada bi se zasigurno pripremali za nove izbore, a Općinu bi do tada vodio Vladin povjerenik.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U planu su javna rasvjeta, staze i ograde na groblju, asfaltiranje autobusnih stajališta

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

NAKON BARANJE I OSIJEKA - MEĐUGORJE

Umirovljenici u posjetu Kopačkome ritu i Tvrđi

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike