Sport
DOSTOJAN DERBI

Zekić i Kopić zaslužni za vrhunski doživljaj
Objavljeno 20. ožujka, 2018.
Kredit za odličnu utakmicu sigurno, osim nogometaša obje momčadi, pripada i trenerima Osijeka i Hajduka

Eh, da je više takvih utakmica u HNL-u! Doživljaj koji su nam pružili u derbiju Osijek i Hajduk samo krajnji zlobnici mogu vidjeti drukčije od - vrhunskog.

Sadržavao je taj susret baš sve ono što nogomet čini neodoljivom igrom. Čak ni neuvjetan teren nije spriječio aktere da odigraju najuzbudljiviju utakmicu ove sezone. Prvo poluvrijeme bilo je čisti “run & gun”. Visoki tempo igre u kojem su se opasni napadi obiju momčadi izmjenjivali kao na tekućoj vrpci. Čovjek gotovo da nije smio skrenuti pogled s terena jer bi odmah propustio neki zanimljiv događaj. Kredit za tako dobru utakmicu sigurno, osim igrača, pripada i trenerima koji su se odlučili za - nogomet. Bez previše taktiziranja i filozofiranja. Ima onih koji će reći da su obrane bile loše. Nisu bile loše, već su napadi bili dobri.

Promašaji

Za preostala dva boda žalit će jedni i drugi. Hajduk zbog činjenice što je već u prvih desetak minuta mogao uz postignuti pogodak zabiti bar još dva, a Osijek jer je nakon tih uvodnih šokova bio mnogo opasnija momčad s više čistih prilika, ali realizacija je opet šepala. Zapravo, Eros Grezda je ostao u raljama raspoloženog vratara Hajduka Karla Letice. Izgubila je Osijekova albanska munja tri dvoboja s Leticom, a jednom ga je uspjela zaobići, ali ga je zaustavio Juranović. Nije to bio Erosov dan kada je realizacija u pitanju.

- Iako smo postigli tri pogotka, općenito, to nije bio naš dan na planu realizacije. Bili smo raspoloženi u polju, ali smo opet previše toga promašili. Opet, koliko god mi je teško bilo gledati te promašaje, moram biti zadovoljan velikim brojem prilika koje je momčad stvorila i igrom koju je pružila. Općenito u posljednje vrijeme, ako izuzmemo utakmice s Cibalijom i Interom, stvaramo puno prilika i mogu se samo nadati kako će nas napokon krenuti i ta realizacija. Svi želimo vidjeti ovakva naša izdanja i u nastavku sezone. Imali smo energiju, snagu i dobar ritam. Žalim za preostala dva boda jer momčad je uložila golem trud, koji nije nagrađen - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Konačno smo saznali kako Osijek izgleda kada u svojim redovima ima dovoljan broj raspoloženih za igru. Boban je bio maestralan, Grezda osim realizacije uobičajeno agilan, Marić strijelac i nerijetko arhitekt opasnih akcija, vrlo dobri su bili Lopa, Barišić, Mudražija...

Derbiji

Još jednom smo se uvjerili kako bijelo-plavima ove sezone leže derbiji u HNL-u. Dosad su ih odigrali devet. Rijeku su pobijedili sva tri puta, s Hajdukom jednom uz dva remija, a protiv Dinama su dvaput remizirali i doživjeli jedini poraz ove sezone u utakmicama tog tipa.

- Za nas bi najbolje bilo igrati Ligu 4 s Dinamom, Hajdukom i Rijekom - sa smiješkom je konstatirao Zekić, pa dodao:

- Nije slučajno da baš u derbijima pružamo najbolje partije. Razlog je što moji igrači unaprijed znaju što ih čeka s druge strane i uđu puno bolje u utakmicu u odnosu na druge protivnike. To nije lako objašnjivo, ne samo meni nego vjerojatno dosta trenera koji se bore sa sličnim problemom - kaže Zekić.

Ako već nisu uzeli sva tri boda, bijelo-plavi su izvedbom bar vratili dio poljuljanog povjerenja te ponudili optimističniji pogled na nastavak sezone koji će uslijediti nakon stanke zbog utakmica hrvatske reprezentacije.

Dalibor KELER
DOBRO

Sjajna utakmica

Gledatelji su definitivno imali što vidjeti. Utakmica je sadržavala sve potrebne elemente koje treba imati prava nogometna poslastica.

Gabrijel Boban

Bio je nerješiva enigma za obranu Hajduka. Sve što je zamislio, polazilo mu je od noge.

Napadačka igra

Osijek je preuzeo o puno rizikai zato je bio konstatno opasan. Uz tri pogotka stvorili su bijelo-plavi još bar šest ili sedam vrlo izglednih prilika za pogodak.

LOŠE

Realizacija

Bijelo-plavi su opet ostali u raljama loše realizacije. I to nije prvi put ove sezone. Najveći dio bodova pogubili su upravo zbog tog segmenta u igri.

Marko Malenica

Slaba reakcija kod drugog Hajdukova pogotka bila je prijelomni trenutak susreta. Morao je odlučnije i bolje reagirati na Bašićev ubačaj. Umjesto toga vratio je Splićane u život.

Teren

Podloga po kojoj se odigrao derbi teško se mogla nazvati travnjakom. Teren stadiona u Gradskom vrtu baš vapi za potpunom rekonstrukcijom.

NK OSIJEK: HAJDUKOVI NAVIJAČI MOGLI SU DOĆI RANIJE NA STADION

NK Osijek odbacio je odogovornost za kasniji ulazak dijela navijača Hajduka na stadion tijekom derbija. Iz Gradskog vrta navode kako je prema Poljudu, sukladno dogovoru sa splitskim klubom, poslan odgovarajući broj ulaznica za gostujuće navijače kako bi ih oni mogli kupiti nekoliko dana prije derbija na našem stadionu. To je učinilo 236 pripadnika Torcide, dok su preostale ulaznice vraćene u Osijek. Ostali zainteresirani ulaznice su mogli kupiti u pretprodaji, tijekom subote i nedjelje, čime bi se izbjegle gužve na ulazima. Inače, blagajna Sjever na dan utakmice bila je otvorena dva sata prije susreta, kao i ulazak na tribine. To je sasvim dovoljno vremena da se obavi već uobičajena procedura glede ulaska na stadion, međutim, mnogi su gostujući navijači dolazili na blagajnu samo 20-ak i manje minuta prije početka utakmice. Dakle, osnovni je problem bio u prekasnom dolasku Hajdukovih navijača na stadion. D.Kl.

Najčitanije iz rubrike