Novosti
SRPSKE TVRTKE NEZADOVOLJNE

Europski sud nije nadležan za spor Srbije s Hrvatskom
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

U Srbiji je s velikim razočaranjem primljena odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da nije nadležan za slučaj tužbe srpske tvrtke protiv Hrvatske za imovinu koja je ostala u Hrvatskoj nakon raspada bivše zajedničke države. Prema saznanjima Večernjih novosti, srpska tvrtka Mladost-turist, koja je u Strasbourgu dobila odbijenicu za tužbu protiv Hrvatske, najavila je prosvjedno pismo predsjedniku Suda Quidu Raimondiju i traži da o njihovu prigovoru raspravlja Veliko vijeće, koje čini 17 sudaca, “zbog dvostrukih mjerila koje je Sud primijenio u sličnim predmetima kada je tužena Srbija i kada je tužena Hrvatska”. Tvrtka sumnja da Hrvatska pritiscima djeluje na suce, jer je jedna sutkinja iz Hrvatske.

- Zabrinjavajuća je činjenica da je pri kraju sudske procedure zamijenjen sudski odjel, pa je razočaravajuću odluku donio, umjesto drugog, prvi odjel, u kojemu je jedan sudac bio iz Hrvatske. To potiče opravdanu sumnju u nepristranost i mogući politički pritisak iz Hrvatske - navodi se u prosvjednom pismu Mladost-turista i dodaje kako je sutkinja iz Hrvatske, Ksenija Turković, već jednom presudila protiv Srbije.

Beogradski odvjetnik Zoran Ristić, koji zastupa nekoliko srpskih tvrtki protiv RH u Strasbourgu, najavio je osnivanje Udruge pravnih osoba “Oteta imovina” za zaštitu imovine Srba koju je, kako kažu, Hrvatska otela.

Europski sud je u obrazloženju odluke naveo kako Zagreb u vrijeme kada se “štetni događaj” dogodio još nije potpisao Europsku konvenciju i nije bio u nadležnosti Europskog suda”.M.Flego

Možda ste propustili...