Novosti
ROMSKA MANJINA U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Stalan posao ima samo 2 posto Roma
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske Vlade te Centar za mirovne studije u Osijeku su u ponedjeljak predstavili rezultate Istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uljučivanje Roma za Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju.

Posrijedi je projekt koji se financira novcem Europske unije, a njegovi su provoditelji tvrtka Ecorys Hrvatska i udruga Centar za mirovne studije. Predstavljeni podatci dobiveni su anketnim ispitivanjem u ukupno 1550 romskih kućanstava i dubinskim intervjuima te fokusiranim skupinama s predstavnicima romske manjine, udrugama civilnog društva te institucijama u 12 županija. Kako nam je rečeno, to je prvo tako sveobuhvatno istraživanje o romskoj populaciji do sada, a iduće se planira za sljedećih pet godina kako bi se mogao pratiti napredak.

Među alarmantnim podatcima je i taj da je u mjesecu koji je prethodio provedbi istraživanja 51 posto Roma u Osječko-baranjskoj županiji bar jednom išao spavati gladan. S druge strane, u našoj županiji zabilježen je visok postotak uključenosti romske djece u pohađanje osnovne škole, njih 96 posto. U Osječko-baranjskoj županiji samo 25 posto Roma uspijeva pohađati srednju školu.

- Posrijedi su podatci koji se tiču svih područja, od obrazovanja, zapošljavanja, socijalne skrbi i zdravstvene zaštite do političkog i društenog života, statusnih pitanja i diskriminacije. Ono što je bitno jest da se većina naših romskih sugovornika složila da se u obrazovanju proteklih desetak godina dogodio velik pomak. Roditeljima je jako važno da njihova djeca nakon osnovne škole pohađaju i srednju. Osnovni razlozi zašto Romi ne pohađaju srednju školu imovinske su naravi. Još je jedan važan podatak da više od 50 posto Roma želi raditi i aktivno traži posao, međutim samo dva posto Roma u Osječko-baranjskoj županiji ima stalan posao - rekla nam je Sara Lalić iz Centra za mirovne studije iz Zagreba. D.Celing

Sara Lalić

Centar za mirovne studije

Roditeljima je jako važno da njihova djeca nakon osnovne škole pohađaju i srednju. Osnovni razlozi zašto Romi ne pohađaju srednju školu imovinske su naravi.

Najčitanije iz rubrike