Novosti
POTPISAN SPORAZUM U MINISTARSTVU HRVATSKIH BRANITELJA

Osigurani pregledi za 25.000 branitelja
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak je potpisan sporazum o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu, kojim se želi prevenirati pobol i smrtnost te ranjive populacije i pridonijeti zaštiti i očuvanju njihova zdravlja.

Sporazum su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak i čelnici općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara, koji su tom prigodom pozvali sve branitelje da se odazovu na preglede kako bi preveniranje eventualnih bolesti bilo što uspješnije. Pojedinačnim sporazumima o suradnji sa zdravstvenim ustanovama definirani su uvjeti provedbe, trajanje, broj i vrste pregleda te uvjeti i način plaćanja, a u ovogodišnjem proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja u tu je svrhu osigurano 21,3 milijuna kuna, kojima će se osigurati pregledi za oko 25.000 branitelja koji su u borbenom sektoru u Domovinskom ratu sudjelovali više od 300 dana, kao i za one u teškoj financijskoj situaciji. Otkrivanjem bolesti u što ranijoj fazi značajno se pospješuje mogućnost izlječenja, a dugoročno se smanjuju ukupna financijska sredstva potrebna za liječenje najtežih bolesti, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved i pozvao branitelje da aktivno sudjeluju u očuvanju vlastita zdravlja. Potpisivanje sporazuma nastavak je programa koji se provodi od prošle godine na temelju preporuka HZJZ-a, podsjetio je Medved i naveo da su lani u 29 bolnica provedena 17.272 preventivna sistematska pregleda, a odazvalo se 27 posto branitelja pozvanih na preglede.

Po završenom pregledu 46,5 posto dobilo je preporuku za dodatne dijagnostičke pretrage, preporuku pregleda/kontrole/daljnjeg tretmana specijalista dobilo je njih 47,4 posto, dok je kod 5,8 posto branitelja utvrđeno da nije potreban daljnji dijagnostički postupak.H

Možda ste propustili...