Autoglas
PREMIJERA: KIA CEED

Kia se pripremila za borbu u C segmentu
Objavljeno 20. ožujka, 2018.
Novi Ceed na tržištu se očekuje u rujnu, a karavanska izvedba do kraja godine. Proizvodit će se u Slovačkoj

Svjetsku premijeru na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi doživjeli su Kia Ceed i Ceed Sportswagon. Novi Ceed (ovaj put bez apostrofa), koji kao 5-vratni hatchback očekujemo u rujnu, odnosno u prosincu u karavanskoj izvedbi, jača Kijin položaj u razredu C zbog inovativne tehnologije, odraslog i sportskog izgleda te dinamičnije vožnje.

Od početka proizvodnje prve generacije Cee’da, u prosincu 2006., u Slovačkoj su proizveli više od 1,28 milijuna vozila. Novi Ceed je niži i širi od prethodnika i donosi atraktivan, suvremen dizajn. Standardna LED dnevna svjetla u obliku kocki leda preuzeta su sa sportskih izvedbi Ceed GT i GT Line aktualne generacije. Gledajući s boka, oštre, ravne linije vizualno čine pokrov motora dužim i daju vozilu uspravniji stav. Straga nova LED dnevna svjetla omogućavaju Ceedu veću vidljivost i prepoznatljivost – na cesti. Ravne linije karoserije i suptilan stražnji spojler prtljažnika daju dodatnu stabilnost općem izgledu Ceeda. Karavanski Ceed Sportswagon nudi 600 litara prtljažnog prostora, što je više nego što mogu ponuditi predstavnici karavana u višem, D razredu. Ceed spada među najpraktičnije modele C razreda, jer ima obujam prtljažnika od 395 litara.

Ceed i Ceed Sportswagon dolaze s motorima koji će ispuniti želje i potrebe najrazličitijih kupaca, koji mogu birati između tri benzinska motora. To su Kijin popularni 1,0-litreni T-GDi motor (turbopunjač s izravnim ubrizgavanjem goriva), koji proizvodi 120 KS; novi 1,4-litreni T-GDI snage 140 KS ili 1,4-litreni MPI motor s multi-point ubrizgavanjem goriva sa 100 konjskih snaga.

Novi Ceed imat će i Kijin novi ‘U3’ dizelski motor. Motor 1.6 CRDi ispunjava najnoviji emisijski standard Euro 6d TEMP, jer, između ostalog, ima selektivnu katalitičku redukciju (SCR - Selective Catalytic Reduction – tehnologiju za aktivni nadzor emisija), koja znatno smanjuje emisije. Novi 1,6-litreni dizelski motor, raspoloživ u dvije izvedbe (115 KS i 136 KS), proizvodi 280 Nm okretnog momenta.

Sustav odabira načina vožnje (Drive Mode Select) vlasnicima omogućava željenu vožnju – od uobičajene do sportske. Svi motori će snagu do kotača prenositi preko 6-stupanjskog ručnog mjenjača, a novi će motori 1.4 T-GDi i 1.6 CRDi biti raspoloživi u kombinaciji s Kijinim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Milan BUGARIĆ
BOGATA CEEDOVA OPREMA

Ceed je opremljen Kijinim najnovijim naprednim sustavima asistencije vozaču (ADAS), koji uključuju sustav za upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW). Ostala ADAS pomagala su sustav za automatsko zasjenjivanje prednjih svjetala (HBA), sustav za održavanje vozila na voznom traku (LKA) i upozoravanje na opasnost od naleta (FCW) uz asistenciju kod sprječavanja naleta (FCAA).

Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u