Crna kronika
RETFALAČKA CRNA PROMETNA TOČKA

Još jedan sudar na raskrižju Žutog naselja i Kozjačke
Objavljeno 19. ožujka, 2018.
Stanovnici Kozjačke ulice zbog nesreća pozivaju nadležne institucije da konačno na raskrižje postave ogledalo

OSIJEK - Retfalačka crna prometna točka, mjesto gdje se u ovom osječkom naselju događa najveći broj sudara zadnjih godina, raskrižje je Ulice Ljudevita Posavskog (tzv. Žuto naselje), Kozjačke i Prenjske ulice. Upravo na ovom raskrižju u subotu se dogodila prometna nesreća u kojoj su se sudarili Citroen Berlingo i Renault Clio. Od siline udarca na oba je vozila nastala velika materijalna šteta. Kako su im pukle prednje osovine, oba automobila, po okončanju policijskog očevida s raskrižja je maknula vučna služba.

- Već prema snažnom i kratkom zvuku škripe kočnica i tupom udarcu koji je uslijedio, znao sam da je riječ o lomljavi lima, odnosno o prometnoj nesreći. I ovaj put sam, kao i nebrojeno slučajeva do sada, budući da stanujem na četvrtom katu, otrčao na gornju terasu. Imao sam što vidjeti, oba auta dobrano su stukli prednje krajeve, a jedno od vozila sletjelo je s ceste, pokosilo prometni znak, prešlo na pješačku stazu i na koncu završilo uz ogradu kuće koja je na uglu Kozjačke i Prenjske ulice - rekao nam je Mario Luković, kojeg smo zatekli upravo na terasi zgrade u Žutom naselju. Puka je sreća, dodaje, što na pješačkoj stazi nije bilo ljudi.

Raskrižje Kozjačke i Ulice Ljudevita Posavskog opasno je zbog svoje nepreglednosti. Jednosmjerna Kozjačka ulica ima prednost i gotovo u svim slučajevima krivnja je na vozačima koji se iz Žutog naselja žele uključiti u promet na nju. Zbog parkiranih vozila u Kozjačkoj ulici uz zgradu pošte (gdje se inače ne smije parkirati), vozač koji dolazi iz Ulice Ljudevita Posavskog doslovce ništa ne vidi. On mora izići gotovo metar s vozilom u raskrižje pa da ima dobar pogled na desnu stranu. Na žalost, nemali je broj vozača koji Kozjačkom ulicom voze brže od dopuštenog, pa je sudar izgledan.

- Ovo je raskrižje premalo za semafor, ali bi se problem mogao riješiti postavljanjem zakrivljenog ogledala, pa da vozač koji dolazi iz Žutog naselja može vidjeti nadolazeći automobil iz Kozjačke. Upravo to ogledalo, kao i usporivači, riješili su problem prometnih nesreća koje su se do prije neku godinu događale nekoliko stotina metara zapadnije, na raskrižju Kozjačke i Kolodvorske ulice - kaže Luković, dodajući da postavljanje usporivača u Ulici Ljudevita Posavskog ipak ne bi imali smisla. Od stanovnika Kozjačke ulice doznajemo da su nesreće na ovom raskrižju brojne, a većina sudionika i ne zove policiju ako se samo kvrcnu.

Većina sudionika prometnih nesreća na ovome raskrižju nisu iz Retfale. Domicilni stanovnici ne jurcaju Kozjačkom, jer znaju za opasnost kod spornog raskrižja. Većinom je riječ o vozačima koji Kozjačkom ulicom, koja je od Kolodvorske jednosmjerna, idu prema gradu iz smjera Emezette. Poveći broj ih se zanese pa jurnu i brže od dopuštenih 50 kilometara na sat. Zbog toga i ne stignu reagirati kada im iz Žutog naselja izleti automobil.

Za vrijeme policijskog očevida promet ovim frekventnim retfalačkim raskrižjem tekao je usporeno. Tko je skrivio prometnu nesreću u subotu i koje je vozilo išlo Kozjačkom, odnosno Ulicom Ljudevita Posavskog, doznat će se naknadno.

Milan BUGARIĆ
ZA VIKEND 14 PROMETNIH NESREĆA

Tijekom petka, subote i prvih sati nedjelje, policija je na cestama Osječko-baranjske županije zabilježila 14 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena, dok je na vozilima nastala velika materijalna šteta. Najveći broj nesreća dogodio se u Osijeku, ukupno devet. Dvije prometne nesreće evidentirane su i na području Donjeg Miholjca i kod Belog Manastira te jedna kod Đakova. Policija poziva sve sudionike u prometu na oprez, posebice zbog činjenice da se noćna i jutarnja temperatura opet spušta ispod nule, pa postoji opasnost od poledice, posebice na nadvožnjacima.

PARKIRAJU SE ISPRED POŠTE

Jedan od uzročnika nesreća su i neodgovorni vozači koji parkiraju svoje vozilo na kolniku Ulice Ljudevita Posavskog kako bi “nakratko” otrčali u poštu. Već se dogodilo da vozači koji su sudjelovali u nesreći, trenutak prije uzrujano obilaze parkirana vozila i potom nesmotreno izlijeću na Kozjačku ulicu. Policija nerijetko kažnjava vozače zbog nedopuštenog parkiranja, no priča se svakoga dana ponavlja.

opasnost

RASKRIŽJE JE IZUZETNO NEPREGLEDNO

Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

Najčitanije iz rubrike