Novosti
EKSKLUZIVNI IZVADAK IZ KNJIGE BOG JE MLAD

Mladima je već toliko toga uzeto, ali bit će nade dok god ne budu pokvareni
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Vezani članci

SVJETSKA PREMIJERA 20. OŽUJKA

Papa Franjo: Bog je mlad

Korumpirani, pokvareni su svakodnevna pojava. No mladi ne smiju prihvaćati korumpiranost kao da je to grijeh poput drugih grijeha, nikada se ne smiju naviknuti na pokvarenost jer ono što dopustimo danas sutra će se opet pojaviti sve dok se ne naviknemo te i mi ne postanemo njezin neophodan zupčanik. Kao i stari, mladi su čisti pa stari i mladi zajedno trebaju biti ponosni što su – čisti, zdravi – u prilici zacrtati putanju zajedničkoga života bez pokvarenosti. Stalo mi je da dobro izrazim ideju čistoće kao pojma koji povezuje mlade i stare. Mladi su čisti jer još nisu na svojoj koži iskusili korumpiranost; u određenoj su mjeri podatni da ih sadašnjost oblikuje, a to može biti i opasno jer se njihova čistoća može pretvoriti i u nešto ružno, nečisto, prljavo, posebno ako se moraju suočavati s opetovanim pokušajima prozelitizma i prilagođavanja masi. Sa starošću, govoreći općenito jer nažalost to ne vrijedi za sve pojedinačne slučajeve, ljudska se bića u određenomu smislu vraćaju u svoje “čisto” stanje, više ne žude za uspjehom, za moći, više nisu uvjetovani prolaznim stvarima kao što su to mogli biti kada su bili u srednjim godinama. Pazite: i pokajani starac, koji je godinama pripadao korumpiranima, može postati koristan za rast mladih. Naime, taj je starac upoznao mehanizme pokvarenosti i prepoznao ih pa dijeleći s njime iskustvo mladome čovjeku može pokazati kako da u nju ne upadne te objasniti kako da ne završi kao i on. Vraćamo se, dakle, važnosti svjedočenja.

Korumpirani ne zna za poniznost, uvijek kaže: “Nisam ja” i to čini s izrazom lica tobožnjega sveca – “fa lamugnaquacia”, kako kažemo u pijemontskome dijalektu – pravi se nevinašce, a živi u laži, dodije mu tražiti oproštenje i vrlo brzo ga više i ne traži. Naprotiv, sjetimo se likova iz Evanđelja: Matej, dobri razbojnik, Zakej – svi su griješili, ali nisu bili korumpirani, nisu pristali na pokvarenost; ostalo im je sidro spasenja koje ih od nje štiti.

Dovoljna je mala pukotina, tračak nade u srcu pa da Boga pustimo unutra.

Mladima je već toliko toga uzeto, ali bit će nade dok god ne budu pokvareni.

© Verbum, Split, 2018.

Razgovor s Thomasom Leoncinijem
 
 
(Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i preko web knjižare verbum.hr, a više o njoj možete saznati na linku ovdje.)
PAPA FRANJO - JORGE MARIO BERGOGLIO

Rođen u Buenos Airesu 17. prosinca 1936., od 13. ožujka 2013. rimski je biskup i 266. papa Katoličke Crkve. Dana 13. ožujka 2015. napravio je odlučujući korak u svojemu pontifikatu proglasivši Svetu godinu milosrđa. Tom je prigodom dao u tisak svjetski bestseler Božje je ime Milosrđe. Razgovor s Andreom Torniellijem (2016.), koji je objavljen u više od stotinu zemalja. Dana 6. listopada 2016. najavio je XV. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode o “mladima, vjeri i razlučivanjuzvanja”, koja će se održati u Vatikanu od 3. do 28. listopada 2018., stavljajući pitanje mladih u središte svojega pastoralnog djelovanja i svojega učiteljstva.

THOMAS LEONCINI

Rođen je 1985. godine. Novinar i pisac, zauzet u proučavanju psiholoških i društvenih modela; njegov razgovor sa Zygmuntom Baumanom objavljen je u knjizi Natiliquidi (2017.), posljednjemu, postumno objavljenom djelu poznatoga sociologa, prevedenom na dvanaest jezika.

Pazite: i pokajani starac, koji je godinama pripadao korumpiranima, može postati koristan za rast mladih

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

Najčitanije iz rubrike