Novosti
KUPUJE LI ITKO CIGARETE U HRVATSKOJ?

Zaplijenjeno 7 milijuna cigareta i 48 tona duhana
Objavljeno 19. ožujka, 2018.
Prošle godine oduzeto je 90 tisuća komada roba za koju se sumnja da je krivotvorena

Inspektori hrvatske carine zaplijenili su prošle godine 227.848 komada raznih vrsta roba čija je vrijednost iznosila 1.528.841,40 eura. Uz to, zaplijenjeno je i više od 7,1 milijun komada cigareta te više od 48 tona duhana.

Što se tiče roba najviše je zaplijenjeno odjeće i dodataka (62.712 komada), sunčanih naočala, torbi i satova (59.139), te igara, igračaka i sportske opreme (50.461 komada).

- Carinska uprava je u 2017. godini zaplijenila 90.323 komada razne robe za koju je postojala sumnja da je krivotvorena, od čega je 39.485 komada pušteno, jer se nositelji prava nisu očitovali krše li se tom robom njihova prava intelektualnog vlasništva, 15.699 komada robe još nije uništeno, jer su u tijeku sudski postupci, a uništeno je 35.139 komada robe čija je vrijednost 599.459,77 eura - doznajemo iz hrvatske Carine. Prema vrsti proizvoda za koje se sumnja da povrjeđuju određena prava intelektualnog vlasništva, pokrenuti su postupci. Najviše je bilo iz skupina igara, igračaka i sportske opreme i to 34.326 komada, potom 33.330 komada obuće, te 15.895 komada sredstava za njegu tijela i parfema.

“Mravlje” krijumčarenje

Zbog visokih cijena duhana i duhanskih proizvoda u Hrvatskoj i dalje cvjeta crno tržište.

Kako doznajemo iz hrvatske Carine, carinici su tijekom prošle godine u Hrvatskoj privremeno oduzeli više od 7,1 milijun komada različitih vrsta cigareta i 48.418,97 kilograma duhana. Od navedenih količina na hrvatskoj je granici, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije, zaplijenjeno 6.255.120 komada cigareta raznih vrsta i 651,07 kilograma duhana, dok je u unutrašnjosti Hrvatske zaplijenjeno 922.131 komad cigareta raznih vrsta i 47.767,90 kilograma duhana.

- U pogledu krijumčarenja duhanskih prerađevina, analize pokazuju da se pokušaji krijumčarenja, odnosno nezakonite trgovine, najčešće otkrivaju na granicama sa susjednim trećim zemljama, odnosno s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom te se u tom pogledu nepravilnosti otkrivaju gotovo na svim graničnim prijelazima. Statistički podaci pokazuju da se pokušaji krijumčarenja duhanskih prerađevina, posebice cigareta, u najvećim količinama otkrivaju na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Bajakovo, Erdut, Batina, Slavonski Šamac, Tovarnik i Županja - kažu iz Carine. Kako dalje navode, podaci ukazuju da se većina zapljena cigareta i duhana ostvaruje na registriranim graničnim prijelazima, posebice iz smjera Bosne i Hercegovine, pri čemu se najveći broj zapljena odnosi na manje količine cigareta, pri čemu je prisutan i dalje fenomen tzv. mravljeg krijumčarenja. Tako je lani na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, koji su u nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, spriječeno 113 pokušaja krijumčarenja cigareta i 67 pokušaja krijumčarenja duhana. Pri tome je privremeno oduzeto 246.340 komada cigareta i 187,38 kilograma duhana.

Izmjena zakona?

Iako se prema velikoj količini zaplijenjenog duhana čini da se proizvođači mahom bave mutnim poslovima, to ni približno nije točno. Naime, kako doznajemo od Željka Aragovića, predsjednika hrvatske Udruge proizvođača duhana “Krupan list”, doznajemo da je u Hrvatskoj prošle godine proizvedeno osam i pol milijuna kilograma duhana!

- Ukupna količina oduzetog duhana čini nekih 0,5 posto od ukupno proizvodnje, što definitivno znači da velika većina proizvođača pošteno radi svoj posao. Ipak, crno tržište duhana stvara nas građanima drugog reda, koji i inače nosimo svoj križ, jer se jako mnogo govori o štetnosti duhana i duhanskih proizvoda, a onda još kad se spomene sivo ili crno tržište duhana, to je točka na “i”. Mi svejedno razmišljamo o razvoju hrvatske proizvodnje duhana. Trenutačno radimo na izmjeni Zakona o duhanu gdje želimo prebaciti odgovornost na proizvođača duhana da on vodi glavnu riječ kroz organizaciju, proizvodnju i prodaju. Niska cijena je rak-rana cijele priče - kaže Aragović. Kako dalje dodaje, kroz proizvođačku organizaciju stvara se odgovornost samog proizvođača duhana.

- Vjerujem da onda s većim cijenama proizvođač neće dolaziti u poziciju da šverca duhan, a ako i šverca onda na neki način laže i vara svoje kolege proizvođače duhana, jer su zajedno unutar jedne organizacije. Mislim da bi to bilo jedino rješenje, a već godinama radimo na njemu. Naravno da to neće suzbiti šverc sto posto, jer oni koji se organizirano time bave, oni će se i dalje time baviti - dodao je predsjednik Udruge proizvođača duhana “Krupan list”.

Sandra LACIĆ
NAJVIŠE ŠVERCA DOMAĆEG DUHANA

Što se tiče analize otkrivenih slučajeva krijumčarenja duhana na carinskom području cijele Hrvatske iz podataka je vidljivo kako je udjel zaplijenjenih količina duhana na vanjskoj granici Europske unije u ukupnom broju samo 1,3 posto te je uglavnom riječ o sitno rezanom duhanu. “S obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska tradicionalni proizvođač duhana, sukladno podacima iz zapljena vidljivo je da prekršitelji duhan nabavljaju od domaćih proizvođača te je u proteklih nekoliko godina zamijećen veliki porast broja utvrđenih prekršaja i kaznenih djela povezan s nezakonitom prodajom duhana. To je najvjerojatnije slučaj zbog visine trošarine na duhanske proizvode u zakonitoj prodaji”, ističu iz Carinske uprave.

BiH: Zaplijenjena tona i pol duhana ZA "crno tržištE" u RH

Više od tone i pol duhana namijenjenog ilegalnom tržištu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zaplijenili su carinski inspektori u toj zemlji, potvrdili su u nedjelju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Akcija kodnog naziva “Ronhill” provedena je u mjestu Obudovac, na području Tuzle, a ukupna vrijednost zaplijenjenog krijumčarenog duhana iznosi 170 tisuća konvertibilnih maraka (oko 87 tisuća eura). Na temelju naloga koji je izdao sud BiH inspektori su krijumčareni duhan otkrili tijekom pretrage obiteljske kuće i pomoćnih objekata na imanju u vlasništvu osobe P.P. Pronađeno je 1033 kilograma sitno rezanog duhana bez trošarinskih markica i 685 kilograma duhana u listu. P.P. će sukladno zakonu biti kazneno prijavljen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo nedopuštenog prometa proizvoda pod posebnim poreznim režimom.Hs

proizvođači

VEĆINA POŠTENO RADI SVOJ POSAO, ALI...

Iako se čini da se proizvođači duhan mahom bave mutnim poslovima, to ni približno nije točno

Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav