Osijek
VOID MAIN STUDIO

Osam kreativaca razvija videoigre za nekoliko platformi
Objavljeno 19. ožujka, 2018.
Glavna im je igrica “Reboot Overlords” za PC i Nintendo switch * Uskoro jedinstvena puzzle igra za mobilne uređaje

Moderne su priče o uspjehu, koje posljednjih nekoliko godina počinju sve češće dolaziti iz istočne Hrvatske, većinom vezane uz brzorastući sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT), a njihovi su junaci najčešće mladi kreativni ljudi. Takva je i priča o Void Main Studiju, koji je u samo godinu dana stekao dobru reputaciju, sve zahvaljujući izradi i razvoju zanimljivih i zabavnih videoigara za nekoliko najpopularnijih platformi. Cjelokupnu ideju, bar što se tiče začetaka razvoja videoigara u Osijeku, potpisuje Leo Tot, mladi suosnivač i kreativni direktor Void Maina.

- Sam je studio nastao kao inicijativa iz radionice pod nazivom “Game Dev Academy Osijek”, na kojoj je, u organizaciji OSC-a i FERIT-a, tijekom jednog semestra između 2016. i 2017. godine sudjelovalo oko 40 studenata i srednjoškolaca zainteresiranih za programiranje i modeliranje videoigara. Upravo ondje smo zaključili kako bi se u Osijeku, uz cijenjene softvere, ozbiljno mogle početi izrađivati i videoigre - otkriva Leo Tot, koji je preko suradnje s brendom Reboot u kreativni svijet videoigara ušao prije sedam godina, od kada kontinuirano nastoji organizirati razne radionice i edukacije o toj multimilijunskoj industriji.

No, kako ističe Tot, ništa ne bi bilo moguće da se u realizaciju projekta nije uključio Bela Ikotić, poznato ime osječke ICT zajednice, tajnik Osijek Software Cityja i glavni izvršni direktor studija Void Main, koji je samo mjesec dana nakon završetka akademije uspio zainteresirati lokalne investitore i okupiti kvalitetne pojedince, koji su odmah na visokoj razini počeli izrađivati videoigre u moderno opremljenom sjedištu u osječkom prigradskom naselju Tenja.

- U ožujku 2017. službeno smo registrirali tvrtku, tako da već godinu dana kontinuirano radimo na nekoliko projekata, od kojih je glavna igrica “Reboot Overlords” za PC i Nintendo switch, dok uskoro, u sklopu naše Void Mobile tvrtke, planiramo pustiti u pogon i jedinstvenu puzzle igru za mobilne uređaje - objašnjava Tot, naglašavajući kako je “Reboot Overlodrs” 2D borilačka igra nastala iz suradnje s ekipom iz Reboota, globalno poznate tvrtke koja se bavi vijestima i organizacijom događaja u raširenoj industriji videoigara.

Osmeročlana je ekipa kreativaca iz Void Maina konstantno angažirana na nekoliko projekata, koji zbog svoje zahtjevne baze korisnika moraju mjesečno biti ažurirani i nadograđivani, dok ono najbolje tek slijedi.

- Void Main studio ima veliku budućnost, a glavni nam je plan, uz eksponencijalni rast, zahvatiti svaki segment kreativnog tržišta videoigara, kako bismo stekli ozbiljnu reputaciju u Hrvatskoj, ali i na globalnom tržištu - zaključuje Leo Tot. Naglašava kako industrija videoigara u Osijeku mora samo iskoristiti veliki potencijal mladih stručnjaka, čime će profitirati i cjelokupna domaća ICT zajednica.

Marko MANDIĆ
U POTRAZI I ZA TRI NOVA ZAPOSLENIKA

Svestrana osmeročlana ekipa Void Main Studija, kojoj se nedavno priključio i jedan student na praksi s osječkog FERIT-a, trebala bi se idućih mjeseci povećati. Naime, početkom su ožujka objavili natječaj u kojemu traže zainteresirane studente koji će, uz stalne projekte, započeti snažnije razvijati i mobilne igre. Karijeru u industriji videoigara kod njih tako mogu ostvariti artisti, odnosno umjetnici na izradi likova i okoliša igrica, dizajneri zaduženi za osmišljavanje zakona i cjelokupne priče videoigre te game developeri, koji moraju osmisliti igračko iskustvo za krajnje korisnike. Sve informacije o zadacima i uvjetima natječaja zainteresirani studenti mogu pronaći na facebook-stranici Void Main Studija.

TERRA: TRIALS OF ELEMENTS

Prva je igra za android mobilne operativne sustave iz Void Main Studija, ekskluzivno doznajemo, dobila ime “Terra: Trials of Elements”.

- Igra je koncipirana kao puzzle, namijenjena svim uzrastima, a unatoč opuštenom igračkom iskustvu, opet je dovoljno intrigantna i izazovna da može oduzeti kvalitetan komad vremena. Igrač se tako s pomoću svog mobitela postavlja u glavnu ulogu Terre, koja je rođena bez afiniteta na elemente, a koja ima zadatak dokazati svom narodu da je dostojna zahtjevnog plemena - opisuje novi projekt kreativni direktor Void Main studija, Leo Tot, ističući kako se izazovi i zagonetke u ovoj igrici rješavaju skupljanjem Elemenat Affinity stonesa, odnosno svojevrsnog dragog kamenja.

Najčitanije iz rubrike