Mozaik
PREMIJERNO NA HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI

Dokumentarni film o Ljudevitu Juraku
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u ponedjeljak, 19. ožujka, s početkom u 20.05, prikazuje dokumentarni film snimljen prošle godine o Ljudevitu Juraku – znamenitome patologu i renomiranome stručnjaku u području patološke anatomije i sudske medicine te profesoru patologije i patološke anatomije na novoosnovanome Veterinarskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. “Priča slijedi njegov život od rođenja u Zalugu do tragične smrti strijeljanjem 10. lipnja 1945. godine. Istražili smo i pronašli malobrojne dokumente koji nam otkrivaju kako je postao začetnikom svoje struke na ovim prostorima, kao i razloge zbog kojih je ubijen”, ističe HRT-ova urednica, scenaristica i redateljica Lada Džidić Barić.

Dokumentarni film o Ljudevitu Juraku priča je o sposobnom, pametnom i ambicioznom mladiću rođenomu u Zalugu, selu kod Huma na Sutli, koji je diplomirao na Kraljevskome medicinskom fakultetu u Innsbrucku, gdje je jedno vrijeme radio kao asistent na Zavodu za patološku anatomiju. Profesionalno se usavršavao u Beču i Dresdenu, a od godine 1914. do kraja života bio je prorektor u javnim zdravstvenim zavodima u Zagrebu. Njegova je karijera bogata međunarodno priznatim znanstvenim radovima koje je objavljivao u uglednim europskim časopisima. Važna je i njegova sudbeno-medicinska karijera, iz koje treba istaknuti da je upravo on obavio obdukciju Stjepana Radića nakon što je ubijen u atentatu 1928. godine te je kao sudski vještak sudjelovao u procesu protiv Puniše Račića. “Nikada nećemo moći pouzdano utvrditi je li njegova ustrajnost na istini bila bezumna hrabrost ili zapravo nije bio svjestan što mu prijeti. No, profesor Jurak cijeli je svoj profesionalni životni vijek ustrajao znanstveno i moralno u svojemu pozivu koji u sebi nosi snažnu iskru istinoljubivosti jer upravo patologija i patološka anatomija prodiru onamo gdje više nema skrivanja. Danas smo, okruženi bezbrojnim filmovima i serijama o forenzici, itekako svjesni snage i važnosti patologije. Kao i toga da mrtvi često glasnije svjedoče istinu od živih”, dodaje Lada Džidić Barić.

Kroz dokumentarni film Cijena istine gledatelje vodi narator, novinar i publicist Tihomir Ponoš, a uz njega sudjeluju unuka Ljudevita Juraka Silva Peršić, dr. sc. Štefka Batinić iz Hrvatskoga školskog muzeja, predsjednica Hrvatskoga društva za patologiju i sudsku medicinu prof. dr. sc. Marina Kos iz Kliničkoga zavoda za patologiju Ljudevit Jurak Kliničke bolnice Sestre milosrdnice, prof. dr. sc. Mladen Belicza, prof. dr. sc. Željko Grabarević iz Zavoda za veterinarsku patologiju Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Berislav Jukić, umirovljeni profesor Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Scenarij potpisuju Lada Džidić Barić i Tihomir Ponoš, direktor je fotografije Dragan Ruljančić, majstor montaže Igor Kožić, glazbeni urednik Emilio Kutleša, a glas Ljudevitu Juraku dao je Adam Končić.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), u ponedjeljak, 19. ožujka dokumentarni film Cijena istine bit će dostupan i preko mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. J.Kn.

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike