Kultura
GITARISTIČKI TJEDAN

U istom tjednu Del Sal i Petrit Çeku
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

ZAGREB - Na 3. koncertu sezone, Guitarra Viva, u Hrvatskom se glazbenom zavodu (20. ožujka) predstavlja talijanski gitarist Adriano del Sal. Hvaljen od kritike kao izniman glazbeni talent, dubokog umjetničkog senzibiliteta i nevjerojatnog tehničkog majstorstva, Adriano del Sal svoje je umijeće potvrdio i kao pobjednik brojnih međunarodnih gitarističkih natjecanja, uključujući Julián Arcas u Almeíri, Michele Pittaluga u Alessandriji i Francisco Tárrega u Benicassimu - najavljuju organizatori.

Diplomirao je 1999. na konzervatoriju Jacopo Tomadini, u Udinama, u razredu Guida Fichtnera, a usavršavao se kod profesora Stefana Viole i Paola Pegorara na Akademiji Francisco Tárrega u Pordenoneu i pohađao je majstorske tečajeve koje su vodili istaknuti gitaristi David Russell, Manuel Barrueco, Stefano Grondona, Angelo Gilardino, Alberto Ponce.

Program koncerta: Giulio Regondi - Rêverie op. 19, Agustín Barrios - Mazurka appasionata, Joaquín Rodrigo - Invocación y danza, Federico Moreno Torroba - Piezas características, Johann Sebastian Bach - Preludij, fuga i allegro u Es-duru, BWV 998.

Gitaristički tjedan nastavit će se u HGZ-u u četvrtak, 22. ožujka, kada će u ciklusu Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici HDGU-a nastupiti Petrit Çeku, u izvedbi svih šest Bachovih Suita za violončelo solo, u majstorskoj obradi Valtera Dešpalja za gitaru! Bit će to prvi put da Çeku ovaj ambiciozan umjetnički pothvat izvodi u Zagrebu, nakon što je Suite snimio 2016. za izdavačku kuću Eudora. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića