Novosti
ZBOG ODREDBI NOVOG STATUTA SDP-A

Sabo o suspenziji: Vidjet ćemo, nadam se da će se pitati i bazu
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
O čelniku vukovarskog SDP-a odlučit će županijski odbor ili Predsjedništvo

Predsjednik vukovarskog SDP-a Željko Sabo, kako sada stvari stoje, najvjerojatnije će biti suspendiran s te funkcije sve dok se ne okončaju dva kaznena postupka koja se protiv njega vode.

Posljedica je to odredbi novog statuta te stranke koji je formalnopravno stupio na snagu danom njegova donošenja na konvenciji prošle subote, s tim da će pročišćeni tekst tog dokumenta, na kojemu se još radi, biti objavljen za nekoliko dana. Pojašnjavajući nam proceduru, član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić ističe kako je svatko protiv koga se povede kazneni postupak formalno dužan obavijestiti glavnog tajnika, tj. stranku da se to dogodilo, iako je u ovom konkretnom slučaju zapravo riječ o nečemu za što svi znaju. Potom stranka na različitim razinama, ovisno o problemu i značaju osobe i predmeta o kojemu se radi, na nekoj od tih razina donosi odluku. Ako je riječ o nekom sitnom prekršaju, o tome će odlučivati općinski odbor, a ako je riječ o nekome tko je aktivan na državnoj razini, onda će odlučivati Predsjedništvo SDP-a. U Sabinu slučaju, s obzirom na to da je on predsjednik gradske organizacije, o tome bi trebao, kaže Jelušić, odlučivati županijski odbor ili Predsjedništvo. Samu odluku u konkretnom slučaju Jelušić ne želi prejudicirati jer Statut kaže da se o tome donosi odluka, što znači kako nema automatizma da se nekoga suspendira čim je protiv njega podignuta kaznena prijava i pokrenut postupak. “Da je to automatski, onda bi bilo tko anonimno mogao namjerno podignuti kaznenu prijavu protiv koga god hoće, bez obzira na utemeljenost”, pojašnjava Jelušić.

On dodaje i kako je u Statut uvedena i jedna novela, koja se sastoji u tome da svatko tko je osuđen za određena kaznena djela neće moći biti kandidat ni unutar stranke, ni stranački kandidat za neku funkciju. “Oni koji su već izabrani na svoje funkcije prema starom statutu nastavit će ih obnašati, ali više neće moći biti birani. U posebnoj odluci SDP će navesti i koja su to kaznena djela, a koja će vjerojatno biti nešto šire obuhvaćena nego što je to slučaj u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Popisat ćemo taj katalog djela, da poslije ne bude 'nismo znali'”, rekao nam je Jelušić, iz čega proizlazi da bi Sabo nakon okončanja novih postupaka, ako bude utvrđeno da nije kriv, mogao nastaviti obnašati svoju funkciju. No, zbog ranije osuđujuće presude ne bi mogao biti ubuduće biran ni na stranačke, ni kao predstavnik stranke na neke druge funkcije. Iz svega je vrlo upitno i kako će se u cjelini rasplesti situacija u vukovarskom SDP-u, gdje je izbor lokalnog vodstva i ovako izazvao turbulencije.

Željko Sabo nije previše zabrinut promjenama Statuta SDP-a, ali ne odbacuje mogućnost da su možda ove izmjene napravljene zbog njega. “Moj je status bio poznat i prije moga povratka u SDP nakon odslužene kazne. Poznat je i sada. Ne znam jesu li ovo amandmani lex Sabo i hoće li se primjenjivati i retroaktivno, što ni u jednoj promjeni bilo kojega zakona nije bilo moguće. Nadam se da će se, poglavito prije bilo kakvih odluka, pitati bazu. Kandidirao sam se zbog Vukovara, građana Vukovara i članova SDP-a iz Vukovara, koji su to tražili od mene. Za kratko vrijeme uspjeli smo konsolidirati stranku u Vukovaru, vratili smo povjerenje članova i simpatizera, a i građana. Kome to smeta i hoće li se to promijeniti zbog novog Statuta, ne znam, vidjet ćemo”, rekao nam je u petak Željko Sabo.

Igor BOŠNJAK/Miroslav FLEGO

Ivo Jelušić

član Predsjedništva SDP-a

NAŠA STRANKA PREDNJAČI U DEMOKRATSKIM ISKORACIMA

“Kada je netko pravomoćno osuđen, on je za nas kriv jer poštujemo pravnu državu i tada ne može biti kandidat ni za što. Dok se vodi postupak, polazeći od presumpcije nevinosti, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže. No, čim postoji sumnja i vodi se postupak, mi uvodimo taj jedan novi institut i idemo to raspraviti. I ako se to procijeni potrebnim, onda se takvu osobu suspendira da ne nanosi štetu stranci dok postupak ne završi. To je intencija Statuta. Neki su pokušali sugerirati da je to lex Sabo, ali to nije točno. Bilo je i drugih sličnih primjera i jednostavno želimo prevenirati takve stvari za ubuduće i zaštititi stranku. Pri tome smo podignuli ljestvicu više jer nijedna stranka, bar od relevantnih, to nije ugradila u svoje statut. Uvijek prednjačimo u nekakvim demokratskim iskoracima, pa je tako i u ovom slučaju”, rekao nam je Jelušić.

SABINI OPONENTI BEZ KOMENTARA

Biljana Gaća, vijećnica u Gradskom vijeću Vukovar i predsjednica Foruma mladih SDP-a, koja je nakon izbora Želja Sabe krajem prošle godine rekla kako ne može raditi s novoizabranim predsjednikom vukovarskog SDP-a i istupila iz Odbora SDP-a, nije željela komentirati posljedice promjene Statuta. “Konvencija SDP-a je sve rekla”, kratko je odgovorila Gaća. Ni Dejan Gemeri, bivši predsjednik Foruma mladih vukovarskog SDP-a, koji je također zbog spomenutog slučaja podnio ostavku na tu, kao i sve ostale funkcije unutar stranke, nije želio dodatno komentirati tu situaciju, potvrdivši samo da je i dalje član SDP-a.