Osijek
ZABRINUTI GRAĐANI ALARMIRALI I POLICIJU:

Uginuli golubovi i druge ptice na svakom koraku. Što se događa?
Objavljeno 16. ožujka, 2018.
Iako nadležne službe nastoje suzbiti paniku, javlja se sve više zabrinutih građana.

Vezani članci

IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Vrkić: Nedvojbeno je, truju pse! Za koji ćemo dan znati čime

“Što se to događa u našem gradu? Danima već ne jenjava piča o trovanju pasa i sumnjivim tvarima na brojnim lokacijama, a sada na svakom koraku nailazimo na uginule golubove i druge gradske ptice! Na malom potezu u parku iza nebodera uz pješački most, dok sam šetala psa, naišla sam na desetak ugunilih svraka ili vrana, ne raspoznajem vrste. No, kako je to naša svakodnevna ruta, znam da uginulih ptica jučer nije bilo”, upozorava čitateljca.

Kako nam je javio drugi čitatelj, policijski su službenici viđeni kako fotografiraju uginule golubove u Županijskoj ulici, u blizini Hrvatskog narodnog kazališta. Također, mnogi su građani tijekom prijepodneva objavljivali na društvenim mrežama fotografije s istim motivom, zabrinuto se pitajući ima li taj iznenadni pomor gradskih ptica ikakve veze s pričom o trovanju pasa.

U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pokušali smo dobiti više informacija o uginulim pticama, no izvijestili su nas kako to nije u njihovoj nadležnosti, nego u nadležnosti policije, koja bi trebala prvo inicirati toksikološku analizu kako bi se ustvrdio uzrok ugibanja golubova.

Podsjetimo, o velikom broju uginulih golubova pisali smo i 10. ožujka, nekoliko dana prije nego što se u gradu počelo govoriti o sumnjivim tvarima. Tada smo uz pomoć stručnjaka došli do saznanja kako je za sve kriva zakasnjela zima koja je, kao i ljude, iznenadila i gradske ptice.

- Rekla bih da je u pitanju iscrpljenost kao posljedica ovih niskih temperatura i velikih hladnoća, nedostatka hrane i u gniježđenju. Građani se ne trebaju zabrinjavati”, rekla je tada za Glas Slavonije dr. sc. Alma Mikuška sa Zavoda za zoologiju Odjela za biologiju . Pri toj, kako kaže, normalnoj proljetnoj pojavi i dalje stoji. Ipak, upozorava da je sada, ako doista ima otrova po gradu, moguće da je upravo to ovaj put uzrok ugibanja još većeg broja golubova.

- U vijestima čitamo da je netko bacio otrov po gradu. Trebalo bi napraviti toksikološki nalaz i vidjeti od čega su uginuli golubovi. Ako je to tako uzelo maha, ako su ljudi primijetili neobično velik broj uginulih ptica, onda je moguće da se golubovi hrane tim otrovom. Golubovi su takvi da će sve probati i pojesti, tako da je moguće da su i oni sekundarne žrtve nečega što je netko pobacao po gradu – kaže dr. Mikuška.

Jesu li i gradske ptice, kao i neki psi, ugunuli zbog trovanja i, ako jesu, od kojeg otrova, ostaje vidjeti. Djelatnici “Vetama” u petak su viđeni kako uklanjaju uginule ptice u Županijskoj ulici. J. Pejaković

Alma Mikuška

Zavod za zoologiju

Ako doista ima otrova po gradu, moguće da je upravo to ovaj put uzrok ugibanja golubova. No, ništa se pouzdano ne može reći bez toksikološkog nalaza.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike