Osijek
3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O GLAUKOMU

Tihi kradljivac vida
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma, od 11. do 17. ožujka, u auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku održan je dvodnevni treći međunarodni simpozij Glaucoma Codes u organizaciji Medicinskog fakulteta Osijek, Zavoda za oftalmologiju KBC-a Osijek, Referentnog centra za glaukom pri Ministarstvu zdravlja RH i Glaukomske sekcije HOOD-a.

Na simpoziju je sudjelovalo šesnaest predavača, od kojih tri strana, iz Graza, Budimpešte i Ljubljane, a registriralo se oko 140 liječnika i medicinskih sestara.

- Tema ovogodišnjeg simpozija kojim želimo promicati ovu regiju i struku je glaukom zatvorenog kuta, a simpozij je namijenjen prije svega specijalistima i specijalizantima oftalmologije i bodovan je od Komore medicinskih sestara, tako da će na njemu biti i oftalmološke medicinske sestre i instrumentarke. Glaukom je kronična i progresivna bolest koja dovodi do nepovratnog gubitka vida. Cijeli tjedan primarno se odnosi na glaukom otvorenog kuta, koji je najčešći oblik glaukoma, tzv. tihi kradljivac vida, zato što ne daje nikakve simptome. Tek kad bolest uznapreduje, osoba primijeti da se nešto događa – objasnila je Dubravka Biuk, voditeljica simpozija. Dodala je kako je glaukom veliki socioekonomski problem i drugi je vodeći uzrok sljepoće te se obilježava tjedan dana upravo kako bi se što jače podigla svijest o toj bolesti i nužnosti pregleda, ali i kako bi se osvijestili oboljeli.

Uvodnom riječju okupljene je pozdravila voditeljica simpozija, doc. prim. dr. sc. Dubravka Biuk, a zatim se okupljenima obratio i prof. dr. sc. Josip Barać, pročelnik Katedre za oftalmologiju i optometriju Medicinskog fakulteta u Osijeku. Kratki presjek dosadašnjeg rada Sekcije za glaukom Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva iznijela je predsjednica Sekcije, doc. dr. sc. Mia Zorić Geber. Sudionike simpozija pozdravio je i prof. dr. sc. Tomislav Jukić, a u ime Osječko-baranjske županije podršku simpoziju izrazio je i Petar Lagator, zamjenik župana. Simpozij se nastavio stručnim izlaganjima o glaukomu zatvorenog kuta, okruglim stolom “Je li svaka glavobolja migrena” i predavanjima o dijagnostici glaukoma zatvorenog kuta. Sljedećeg dana simpozij se nastavio predavanjima i okruglim stolom također o glaukomu zatvorenog kuta, uz završno turističko razgledanje grada za sve sudionike. F.Mamić

doc. prim. dr. sc. Dubravka Biuk

voditeljica simpozija

- U Hrvatskoj, nažalost, nemamo registar oboljelih od glaukoma, ali su procjene Svjetske zdravstvene organizacije da u svijetu od glaukoma boluje oko četiri i pol milijuna ljudi, s procjenom da će taj broj do 2020. godine narasti na jedanaest milijuna. Zanimljivo je reći da većina oboljelih ne zna za svoju bolest, a, nažalost, oni koji znaju vrlo teško uspostavljaju suradnju s doktorima. Budući da ih ništa ne boli, teško će se odlučiti na terapiju i preglede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike