Osijek
INCIDENT U SARVAŠKOJ ŠKOLI

Učeniku pao prozor na glavu usred nastave
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
Ravnateljica ističe kako je riječ o novoj školskoj zgradi u kojoj se i ispravnost prozora redovito kontrolira

Učenik Područne škole Sarvaš OŠ Ljudevita Gaja Osijek ozlijeđen je u petak za vrijeme nastave. Dvanaestogodišnjaku je, potpuno neočekivano, pao na glavu prozor, nakon čega je odvezen u KBC Osijek, na Objedinjeni hitni bolnički prijem, gdje mu je pružena pomoć.

Incident se dogodio za vrijeme prijepodnevne nastave, na satu vjeronauka. Majka malenog Patricka, Martina Lončarić, rekla nam je u telefonskom razgovoru oko podneva da je dječak na Traumi i čeka na snimanje nakon što su ga obradili dežurni liječnici.

O samom nas je incidentu prvi obavijestio Patrickov djed Stjepan Pupek. Uznemiren zbog onoga što se dogodilo njegovu unuku, ogorčeno se pitao kako je moguće da se tako što dogodi u školi, gdje bi sigurnost djece trebala biti zajamčena.

Škola otvorena 2010.

Patrickova majka Martina kaže kako ju je vijest o sinovoj nezgodi zatekla u Osijeku. Patricku je, ističe, već u školi pružena prva pomoć, nakon čega ga je otac prevezao do bolnice.

Ravnateljica škole Aleksandra Krampač Grljušić zahvaljuje Bogu što se nije nešto još gore dogodilo djetetu. Ističe kako je prvu pomoć učeniku pružila vjeroučiteljica Danijela Popadić, zajedno s asistenticom.

- Prozor nije cijeli pao na Patricka, nego se, kako je bio otvoren “na kip”, prevrnuo preko šarki. Nažalost, ipak je dohvatio Patrickovu glavu. Krvi, srećom, nije bilo, ali vidjeli smo modricu pa smo odmah stavili hladne obloge - prepričala nam je vjeroučiteljica.

Ravnateljica Krampač Grljušić kaže kako je poduzela hitne mjere da se sve u školi još jednom provjeri.

- Uzrujani smo svi i žao nam je što se Patricku ovo dogodilo. Sreća je u nesreći što nije teže ozlijeđen i što nije izgubio svijest. U razgovoru s učenikovom majkom koju sam telefonski dobila u bolnici, doznala sam da je Patrick pretrpio lakši potres mozga od udarca u glavu. Jako nam je žao što se to dogodilo, ali ni sada nam nije jasno kako se prozor mogao otkvačiti i pasti na dijete. Razgovarala sam s domarom, jer on ima obvezu pregledavati sve prozore i ostalo po školi prije nastave. Rečeno mi je kako je domar s čistačicom pregledao sve prozore i u petak ujutro, a kako se ovaj prevrnuo na Patricka mi ne znamo, zato smo pozvali nadzornog inženjera. Ovakvi se incidenti ne smiju događati, jer školska je zgrada nova, sagrađena 2010. godine - kaže Krampač Grljušić.

Majka ne krivi školu

Dodaje kako je u detalje ispitala što se događalo u učionici prije incidenta.

- U vrijeme drugog školskog sata svi su prozori bili zatvoreni, no djeca su se požalila da im je malo zagušljivo i pitala su mogu li se prozori otvoriti bar “na kip”. Tako je i učinjeno, no jedan je prozor ubrzo nakon toga pao. Nisu djeca kriva i nisu ništa strgala, a odgovorno tvrdim da nisu krivi ni djelatnici škole, jer školsku zgradu doista pazimo i održavamo - odlučna je ravnateljica Krampač Grljušić.

Dječakova majka također ne krivi školu i djelatnike za ono što se dogodilo.

- U školi su postupili prema pravilima i učinili su sve da pomognu mome sinu. Više su me puta zvali i u bolnicu i brižno pitali trebam li što i kako je Patrick. Rečeno mi je kako će školsku zgradu detaljno provjeriti čim je učenici napuste. Razmišljam o tome da pozovem inspekciju nadležnog ministarstva pa neka ona stručno utvrdi kako je moguće da se ovakav incident dogodi u zgradi napravljenoj prije samo nekoliko godina - kaže Martina Lončarić.

Darko PEJIĆ
DJEČAK IMA LAKŠI POTRESMOZGA, NA KUĆNOJ JE NJEZI

Majka Martina javila nam se poslijepodne i izvijestila kako su liječnici potvrdili da je Patrick imao blagi potres mozga.

- Htjeli su ga zadržati u bolnici na promatranju, no ipak sam odlučila da ću ga povesti kući i ondje maziti i paziti, odnosno promatrati što se s njim događa te ćemo ga, ako zatreba, vratiti u bolnicu. Ipak, nadam se da to neće biti potrebno. Čvoruga je velika, no nisu mu povezali glavu, jer bismo morali stalno skidati povez kako bismo mu mijenjali obloge. Kažu mi da je sreća što je stariji pa mu je lubanja čvršća, no da je metalni okvir prozora pao na mlađe dijete, možda bi ga to i usmrtilo - kaže Martina Lončarić.

Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

DAN OTVORENIH VRATA ODJELA ZA FIZIKU

Zračenje i zlatne nanočestice, uz druge tajne fizike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije