Osijek
KBC-U NOVI UROLOŠKO-RENDGENSKI UREĐAJ

Pacijenti s kamencem više ne moraju na operaciju u Zagreb
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Zavod za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek danas je vodeći u istočnoj Hrvatskoj za dijagnostiku i liječenje urolitijaze te drugih uroloških oboljenja. Prema riječima pročelnika Zavoda, dr. med. Olivera Pavlovića, od početka djelovanja urologije u KBC-u Osijek uvode se nove metode u svrhu dijagnostike, liječenja i prevencije kamenaca urotrakta.

- Trudimo se pratiti nove tehnologije i postupke. Naši liječnici odlaze na edukacije po Europi, gdje se upoznavaju s novim uređajima i opremom te uče nove metode dijagnosticiranja i liječenja urolitijaze, tako da jednog dana isto implementiramo i u naš zdravstveni sustav, počevši od našega Zavoda. No, urološko-rendgenski uređaj, na kojem su se do početka ove godine radili sofisticirani zahvati, nabavljen je još davne 1988. godine te unatrag nekoliko godina, zbog učestalih kvarova često nije bio u funkciji. Zbog toga su bolesnici iz Slavonije morali ići u druge ustanove, a najbliža je bila u Zagrebu. Time su se liste čekanja značajno produžile. Početkom ove godine kvar na uređaju više se nije mogao popraviti te se na našem Zavodu više nisu mogli liječiti kamenci mokraćnog sustava - ističe dr. Pavlović.

Stoga je sam pročelnik, uz podršku ravnateljstva KBC-a Osijek, uputio uime Zavoda za urologiju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zamolbu za kupnju novoga uređaja i dobio pozitivan odgovor. Omogućena je kupnja novog urološko-rendgenskog uređaja Siemens Omnia.

- Navedeni je uređaj klasificiran kao najbolji za obavljanje operativnih zahvata kamenaca. U sklopu kupnje uređaja, osigurana su i financijska sredstva za obnavljanje operacijskih sala u kojima će se navedeni uređaj koristiti. Također je u planu i nabava uređaja za izvantjelesno razbijanje kamenaca (ESWL), zbog čega više neće biti potrebe za slanjem bolesnika u druge ustanove RH, a Zavod za urologiju KBC-a Osijek ponovno će moći u pravom smislu biti Referentni centar za urologiju. U budućnosti ćemo sve više primjenjivati minimalno invazivne zahvate u urologiji, kojima se postiže jednaka učinkovitost kao i otvorenim kirurškim zahvatima, uz značajno smanjeno vrijeme hospitalizacije i oporavka te troškova. Nadamo se kako ćemo kupnjom novih instrumenata i opreme te daljnjom edukacijom bolničkog kadra u europskim centrima uspjeti i dalje unaprjeđivati metode dijagnostike i liječenja urolitijaze ne samo u našem centru nego i u cijeloj zemlji - kaže dr. Pavlović

Nefreteta Z. EBERHARD
OSJEČKA UROLOGIJA MEĐU VODEĆIMA

U KBC-u Osijek naglašavaju kako je još za vrijeme nekadašnje države urologija KBC-a Osijek bila svrstana u vodeće urološke odjele u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Tako su još 1986. prvi put obavili prve minimalno invazivne zahvate odstranjenja kamenaca iz mokraćnog sustava, a prva je izvantjelesna litotripsija udarnim valovima (ESWL) u Hrvatskoj rađena 1988. Osnivanjem Znanstvene jedinice za kliničkomedicinska istraživanja Kliničke bolnice Osijek 1982. godine počinje niz samostalnih i multicentričnih znanstvenih programa istraživanja učestalosti, etiopatogeneze, dijagnostike, terapije i prevencije urolitijaza u Hrvatskoj. Sve je to dovelo do rješenja ministra zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, kojim je Zavod za urologiju KBC Osijek od 1997. godine imenovan Referentnim centrom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za urolitijazu. Hrvatska je članica Europske unije, a sukladno s tim u KBC-u žele omogućiti bolesnicima jednako efikasan i kvalitetan način liječenja, kao što to imaju naprednije članice EU-a.

POSEBNA POZORNOST PREVENCIJI

- Posebnu pozornost planiramo posvetiti prevenciji samih bolesti, uz suradnju s drugim fakultetima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Liječenje i prevencija nastanka kamenaca nije samo posao urologa. Kako bismo bili što uspješniji u tome, potrebno je uključiti i druge grane medicine, kao i druge struke - naglašava dr. Pavlović.

financiranje

OBNAVLJAT ĆE SE I OPERACIJSKE SALE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike