Osijek
POLICIJA I DRUGE SLUŽBE NA NOGAMA

Sumnjive tvari poslane na analizu
Objavljeno 16. ožujka, 2018.
Povećava se broj sumnjivih mjesta u gradu gdje je, prema tvrdnjama vlasnika pasa, postavljena tvar za koju veterinari sumnjaju da je otrov za štakore

Povećava se broj sumnjivih mjesta u gradu gdje je, prema tvrdnjama vlasnika pasa, postavljena tvar za koju veterinari sumnjaju da je otrov za štakore. Policija, Unikom, a potom i djelatnici Cosmosola i Vetama okupili su se na nathodniku pokraj Željezničkog kolodvora nakon dojave 23-godišnjaka koji je, pronašavši bijeli prah, alarmirao službu 112.

- U kontaktu smo sa svim službama, a gotovo sve alarmirane su u noći između srijede i četvrtka. Kako Unikom nema za tu namjenu obučene ljude, odnosno dozvolu za rad s otrovima, pozvan je Cosmosol i izuzeta je sumnjiva tvar te je prostor nathodnika u cijelosti saniran. Ipak, pitanje je koliko takvih površina postoji u gradu i o čemu je zapravo riječ, i to je prvo što moramo doznati. U cijelu će situaciju biti uključeni i komunalni redari, odnosno njihove ophodnje – poručio je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Kristić naglašava kako ta tvar/otrov nipošto ne može dovesti u vezu s gradskom deratizacijom. Naime, osim što je u mamcima, otrov koji tijekom deratizacije postavljaju nadležne službe upečatljive je narančaste boje i postavljen je u kutijicama.

Osim što je nakon poziva Centru 112 došla na dojavu na nathodnik, policija je nekoliko sati ranije intervenirala i na Vijencu Ivana Meštrovića. Potvrdio nam je to Dario Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, dodajući kako je policija obavila i razgovor s 23-godišnjakom koji je u 21.30 sati dojavio da je našao nepoznati prah na nathodniku te se žalio na pečenje očiju i nosa čim se približio prahu.

- Ponuđena mu je liječnička pomoć, no odbio ju je, a na mjesto događaja pozvane su sve službe te su preuzele daljnju brigu – potvrdio je Premec.

Također, jučer je Glasova novinarka snimila policijske službenike na izvidu u blizini pješačkog mosta, gdje su uočene dvije hrpe sumnjive bijele tvari.

Službe, točnije Veterinarska ambulanta Vetam, tvar izuzetu na nathodniku poslat će u Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping u Zagreb, što nam je potvrdio direktor Vetama Dejan Todorović.

- Teško je reći u ovome trenutku o čemu je riječ, no naši će djelatnici pokupiti sumnjive tvari. Bez toksikološkog nalaza ne mogu reći mnogo, ali mogu potvrditi da je u Vetamu bilo nekoliko pasa sa simptomima otrovanja. Ipak, držim kako ne treba širiti paniku dok se ne utvrdi što je točno u pitanju – poručio je Todorović.

Do tada, vlasnici pasa ne puštaju ljubimce s povodaca čak ni u parkovima za pse, a brojni mijenjaju rute za šetnju. Sudeći prema broju pasa sa simptomima otrovanja, oprez je posvema opravdan.

Marija MIHELIĆ
PSI OTROVANI (I) U DVORIŠTIMA?

- Kome je smetalo moje štene od pet mjeseci? Bilo je u dvorištu cijelo vrijeme, a noćas je otrovano. Pas mi je jutros uginuo na rukama - napisala je u četvrtak na Facebooku Jadranka B.Č. (podaci poznati redakciji).

Još je jedan vlasnik psa s osječkog područja u četvrtak napisao kako mu je pas otrovan u dvorištu.

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

NEĆEMO STATI DOK NE NAĐEMO POČINITELJA

I gradonačelnik Ivan Vrkić odmah je reagirao na sve češće upite građana u vezi s otrovom na gradskim površinama. Odbacujući tvrdnje da službe ne rade svoj posao i podsjećajući da su sve službe koje se mogu uključiti u ovaj problem uključene, Vrkić je naglasio:

- U potpunosti dijelim zabrinutost građana zbog otrova koji se pojavio na ulicama. Grad Osijek koordiniran je s policijom i komunalnom službom koja je na terenu te zajednički pokušavamo pronaći rješenje ovog problema. S obzirom na to da sam i osobno veliki ljubitelj životinja, nepojmljivo mi je da netko radi ovakve sramotne radnje, zbog čega nećemo stati dok se počinitelj ne zaustavi. Sigurnost nam mora biti prioritet - poručio je gradonačelnik.

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike