Regija
DEVET GODINA TRAJE SPOR

Zgradu u Tomislavovoj dijelit će Grad i država?
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

BELI MANASTIR

Od mirne reintegracije Baranje i povratka u Beli Manastir zgradu u Tomislavovoj ulici dijele pravosuđe i gradska uprava. U prizemlju zgrade je Općinski sud Osijek - stalna služba u Belom Manastiru (bivši Općinski sud Beli Manastir), a na katu su uredi gradonačelnika, njegovih zamjenika, dvaju gradskih odjela, administracije, gradskih agencija, čak i poljoprivrednih inspektora, za koje se, uzgred budi rečeno, traži novi prostor.

Što prije završiti

Cijelo to vrijeme zgrada je gruntovno u gradskom vlasništvu, premda neke zakonske odredbe, jednostavno rečeno, kažu kako su svi prostori u kojima djeluju državne institucije, zapravo, u vlasništvu države. Do prije devet godina Sud i Grad dijelili su prostor prema svojevrsnom prešutnom dogovoru, nakon čega se država odlučila upisati kao vlasnik, bar prizemlja, a postupak i dalje traje. Županijsko državno odvjetništvo odlučno je u namjeri da zgrada bude etažirana, točnije, da prizemlje bude u državnom vlasništvu. Potvrdio je to i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, koji ističe kako sve vodi k takvom razvoju događaja.

- U interesu nam je da se postupak što prije završi, pa smo i poduzeli inicijativu u tom smjeru. Nemamo nikakvih pretenzija prema prizemlju zgrade. Štoviše, želja nam je da u njemu ostane Općinski sud Osijek - stalna služba u Belom Manastiru, pa čak i viša sudska razina, odnosno da se sudu vrati status općinskog, kao u nekim slavonskim gradovima - priča Rob naglašavajući kako je zadovoljan tijekom sudskog procesa. Kao i činjenicom kako bi u konačnici zgrada najvjerojatnije trebala biti podijeljena tako da državi pripadne prizemlje, a Gradu kat i tavanske prostorije. Oni koji nisu pobornici takvog razvoja situacije tvrde kako podjela vlasništva, posebice ako je suvlasnik država, za Grad nikako nije dobra.

Maćehinski odnos

- Vrlo dobro znamo kako se država brine o vlastitoj imovini - tvrde, objašnjavajući kako pri tome misle na njezin krajnje maćehinski odnos prema svom vlasništvu. Dovoljno je, dodaju, prošetati Belim Manastirom i vidjeti vojarnu, potom ruševni objekt u užem gradskom središtu, među Belomanastircima poznat kao bivša Astra, nekadašnju zgradu Carine kod autobusnog i željezničkog kolodvora (za koju je postojao prijedlog da bude sjedište Porezne uprave) i slične nekretnine. Pitaju se što će biti, primjerice, ako se na ili u zgradi gradske uprave nešto dogodi, kao što se događalo proteklih godina, poput kvara na sustavu za grijanje, kada je Grad financirao popravak, a Sud nastavio nesmetano raditi. Ili, pak, hoće li biti moguće nominirati objekt za energetsku obnovu kada vlasništvo nije “jedan kroz jedan” i slično. Ističu kako ne razumiju gdje je, u cijeloj priči, državni interes za suvlasništvo nad dijelom zgrade kada je državni vrh u nekoliko navrata govorio o decentralizaciji, prepuštanju (ili povoljnoj prodaji) nekih nekretnina jedinicama lokalne samouprave i slično. Rob im poručuje kako Gradu ne treba poslovni prostor u vlasništvu države, jer poslovnog prostora ima dovoljno, nego eventualno onaj namijenjen za razvoj gospodarstva. Dodaje kako ne vjeruje da se država neće brinuti o prizemlju zgrade ako je u njoj smješten Sud te kako bi inzistiranje na vlasništvu nad cijelom zgradom, što smatra nepotrebnim, moglo imati kontraučinak.

Belomanastirski je sud status općinskog izgubio prije četiri godine, a još godinu-dvije prije toga u njemu više nije bilo kaznenih postupaka, nego se sve svodilo na građanske parnice. Trenutačno u njemu rade tri suca i jedan sudski savjetnik. Također treba reći kako, uz gradske oce, ni stanovnici Belog Manastira vjerojatno ne bi htjeli da jedini baranjski grad ostane i bez preostalog dijela pravosudnog tijela kada su već ostali bez svog općinskog suda. Zgrada u kojoj su danas smješteni gradska uprava i Stalna služba Općinskog suda Osijek izgrađena je početkom prošlog stoljeća, a kako tvrde stari Belomanastirci, izgrađena je za - pravosudne potrebe.

Ivica GETTO
U planu bila gradnja nove zgrade

Cijela priča oko razdiobe zgrade traje već više od desetljeća. Još 2007. godine razmatralo se nekoliko varijanti. Jedan od prijedloga bio je premještanje nekoga od korisnika u nekadašnju upravnu zgradu Dunava ili vojarnu. Potom se razgovaralo o gradnji potpuno nove zgrade, u neposrednoj blizini sadašnje lokacije, u koju bi se, zajedno s tadašnjim Općinskim sudom, preselili Prekršajni sud i Općinsko državno odvjetništvo. “Prekršajci” i “odvjetnici” tada su dijelili neprimjerenu zgradu u ulici Svetog Martina, pa bi jednim udarcem bile ubijene dvije muhe. Za potrebe gradnje nove zgrade čak su od prodaje izuzete dvije kuće (s dvorištima) u gradskom vlasništvu, ukupne površine 2313 četvornih metara. No od svega se nije dogodilo ništa.

Državne nekretnine lokalnoj samoupravi

Što misli o eventualnom rješenju spora u korist države, zapitali smo Marka Bogatića, predsjednika GO SDP-a, najveće oporbene stranke u državi i belomanastirskom Gradskom vijeću. “U slučaju da prizemlje zgrade pripadne državi, mogli bi nastati određeni problemi. Ako, kojim slučajem, Beli Manastir ostane i bez Stalne službe Općinskog suda Osijek, ostat će prazan prostor koji nije gradski, a o kojem se država najvjerojatnije neće previše brinuti”, kaže. I on se osvrnuo na potencijalnu energetsku obnove zgrade. Tvrdi kako bi u slučaju raspisivanja natječaja prvo trebalo neke stvari dogovoriti sa suvlasnikom - državom, a budući da je ona prilično troma, rokovi bi vjerojatno prošli. “Stajališta sam kako bi državne nekretnine za koje država nema neki poseban interes trebalo prepustiti jedinicama lokalne samouprave. One bi se o njima znatno bolje brinule i dale im svrhu”, ističe Bogatić. Ni on ne bi želio da Beli Manastir ostane i bez Stalne sudske službe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike