Crna kronika
ZAOSTALO ORUŽJE I DALJE PRIJETI

Od 2016. uništeno više od 24 tone bombi i mina
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u protekle dvije godine hrvatska je policije uništila više od 24 tone raznih vrsta eksplozivnih sredstava, Uništene su ručne bombe, topnički projektili, mine...

Prošle godine uništena su 3693 eksplozivna sredstva ukupne težine 8257 kilograma, dok ih je 2016. godine uništeno mnogo više - 6042, a težina im je bila respektabilnih 16,2 tone. Tijekom prošle godine pirotehničari Protueksplozijskog odjela Policijske uprave osječko-baranjske odradili su 389 intervencija i pregleda na terenu.

Nakon što su građani pronalazili eksplozivna sredstva policijski su pirotehničari na teren izišli 87 puta. Eksplozivne naprave, ali i streljivo, pronalazila su i djeca. Zbog opasnosti eksplozivnog sredstva za daljnji transport i rukovanje, u 23 slučaja izvršeno je uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom. Još 156 puta pirotehničari su preuzeli oružje od građana koji su zvali zbog dragovoljne predaje opasnih sredstava. Pri tome su preuzeli 487 komada različitih eksplozivnih sredstava i 14.504 komada različitog streljiva.

Na vojnom poligonu Gašinci izvršena su tri skupna uništavanja prikupljenih mina i ostalih eksplozivnih sredstava i streljiva. U još 146 slučajeva izvršen je pregled štićenih osoba, javnih skupova te športskih susreta.

U cijeloj Hrvatskoj policija je u protekle dvije godine podnijela prekršajne prijave protiv 4551 osobe koje su se odnosile na Zakon o oružju. U 2017. godini takvih je prekršajnih prijava podneseno 2126, a u 2016. - 2425.

I dalje je veliki problem u Hrvatskoj ilegalno oružje zaostalo iz Domovinskog rata, a najviše to što ga pojedinci zajedno s raznim bombama i minama odbacuju na različitim mjestima - od gradskih ulica do slavonskih šuma i polja. Krajem siječnja u šumi kod jezera Jošava, nedaleko od Đakova, građanin je pronašao vreću s dva upaljača za protupješačku odskočnu rasprskavajuću minu, više komada elektrodetonatorskih (EDK) kapisli, pola kilograma eksploziva TNT, minu PMA 2, više od stotinu komada raznoga streljiva te vježbovnu protupješačku odskočnu rasprskavajuću minu.

Sandra LACIĆ
DRAGOVOLJNO VRATI I NEMA KAZNI

Sve osobe koje dragovoljno predaju oružje i eksplozivna sredstva neće biti kažnjene. Dovoljno je nazvati policiju na broj telefona 192 i policajci u civilnoj odjeći doći će u civilnom automobilu i preuzeti oružje, bombe i sva druga opasna sredstva na siguran način. U slučaju da policija pronađe zabranjeno oružje, takve će se osobe kazneno prijaviti.

opasnost

DIO MINA ODMAH JE UNIŠTEN

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura