Tehno
GRAĐANI ISPROBALI NOVE STUPOVE ZA VIRTUALNU STVARNOST

Kako je izgledao život u Zagrebu prije velikog potresa
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Ispred zagrebačke katedrale u subotu je održano testiranje stupova za virtualnu realnost, gdje su zainteresirani građani i turisti s pomoću 3D tehnologije mogli vidjeti kako je izgledao život u Zagrebu prije velikog potresa 1880. Oko petsto zainteresiranih prolaznika besplatno je isprobalo dva različita stupa za virtualnu stvarnost ispred katedrale, a, prema viđenom, većinu je takav interaktivni prikaz povijesti zabavio i iznenadio.

Organizator događaja bila je domaća startup kompanija VR Pole d.o.o., čiji je razvojni tim osmislio i dizajnirao seriju VR stupova i 3D 360 animacija. VR Pole prototip prvi je takve vrste u Europi, a za prvo javno testiranje direktor VR Polea Milan Gudeljević odabrao je upravo stari Zagreb. “U stup je ugrađena tehnologija za projekciju virtualne stvarnosti (VR-a), koja u ovom slučaju omogućava ilustraciju života u Zagrebu u 19. stoljeću, nekoliko godina prije velikog potresa”, objasnio je Gudeljević.

Za što vjerniji prikaz izgleda “stare” katedrale korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe Grada Zagreba, a art direktor VR Polea Dragan Vejnović ističe kako je njegovu timu i njemu to bio jedan od zahtjevnijih projekata na kojima su radili u posljednjih desetak godina.

“Ovaj se projekt pokazao iznimno izazovnim za prikazivanje s pomoću 3D tehnologije, jer, osim nekoliko starih razglednica, ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao prepoznali su potencijal ovog projekta”, ističe Vejnović.M.R.

Najčitanije iz rubrike