Tehno
GRAĐANI ISPROBALI NOVE STUPOVE ZA VIRTUALNU STVARNOST

Kako je izgledao život u Zagrebu prije velikog potresa
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Ispred zagrebačke katedrale u subotu je održano testiranje stupova za virtualnu realnost, gdje su zainteresirani građani i turisti s pomoću 3D tehnologije mogli vidjeti kako je izgledao život u Zagrebu prije velikog potresa 1880. Oko petsto zainteresiranih prolaznika besplatno je isprobalo dva različita stupa za virtualnu stvarnost ispred katedrale, a, prema viđenom, većinu je takav interaktivni prikaz povijesti zabavio i iznenadio.

Organizator događaja bila je domaća startup kompanija VR Pole d.o.o., čiji je razvojni tim osmislio i dizajnirao seriju VR stupova i 3D 360 animacija. VR Pole prototip prvi je takve vrste u Europi, a za prvo javno testiranje direktor VR Polea Milan Gudeljević odabrao je upravo stari Zagreb. “U stup je ugrađena tehnologija za projekciju virtualne stvarnosti (VR-a), koja u ovom slučaju omogućava ilustraciju života u Zagrebu u 19. stoljeću, nekoliko godina prije velikog potresa”, objasnio je Gudeljević.

Za što vjerniji prikaz izgleda “stare” katedrale korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe Grada Zagreba, a art direktor VR Polea Dragan Vejnović ističe kako je njegovu timu i njemu to bio jedan od zahtjevnijih projekata na kojima su radili u posljednjih desetak godina.

“Ovaj se projekt pokazao iznimno izazovnim za prikazivanje s pomoću 3D tehnologije, jer, osim nekoliko starih razglednica, ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao prepoznali su potencijal ovog projekta”, ističe Vejnović.M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana