Tehno
SAVJET

5 svjetskih trendova za sigurnost u 2018.
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Razvoj tehnologije rezultirao je sveopćom digitalizacijom korporativnih sustava, unutar kojih se poslovne aktivnosti obavljaju online, što otvara prostor za djelovanje hakera.

Vođeni financijskim motivima, upadaju u korporativne mreže i eksploatiraju podatke koji se u njima nalaze. Imajući u vidu novonastalu situaciju, sve veći broj tvrtki počeo je prepoznavati negativan utjecaj navedenih vanjskih čimbenika na njihovo poslovanje. Pojedine tvrtke pretrpjele su štete u vrijednosti i od nekoliko stotina tisuća eura te shvativši vrijednost ulaganja u resurse sigurnosti korporativnih podataka, počele poduzimati odgovarajuće mjere.

Problem je, međutim, što paralelno s evolucijom obrambenih rješenja za korporativne mreže evoluira i opseg napadačkih vještina hakera, što osim konstantne inovativnosti zahtijeva i razvijenu sposobnost predviđanja nadolazećih prijetnji.

Tvrtka Gartner kao vodeća svjetska istraživačka i savjetodavna IT tvrtka i članica S & P 500 kombinacijom stručno vođenih, praktičarskih i istraživanih podataka usmjerava klijente pravim odlukama o najvažnijim pitanjima te je izjavila da će se razvoj internetske sigurnosti u 2018. godini kretati u pet smjerova.

1. Poboljšanje vještina i organizacije

Kako se sigurnost računala razvija u upravljanju podataka, industrija će trebati nove vještine. To je problem s kojim se stručnjaci izbjegavaju suočiti, no stvarnost je da će u sljedeećih tri do pet godina tvrtke generirati više podataka nego ikad prije!

2. Sigurnost u oblaku (cloud)

Računala u oblaku također su cilj hakerskih napada, a sigurnosni problemi bit će neizbježni u budućnosti. Vrlo je vjerojatno da će zbog povećanih zahtjeva tvrtki dijeljenje resursa postati nestabilno i neizvjesno.

U svakom slučaju, kada je riječ o podatcima u oblaku, stručnjaci za sigurnost trebaju odlučiti o tome kako i komu mogu vjerovati, a tvrtke trebaju razviti sigurnosne procedure za poslovanje u privatnom ili javnom oblaku, koji će se rigorozno primijeniti i poštovati.

3. Pravodobno otkrivanje i rehabilitacija

Svaki stručnjak za internetsku sigurnost trebao bi znati da ni jedno od aktualnih rješenja za osiguravanje korporativnih podataka (kolikogod učinkovito bilo), ne može eliminirati svaku prijetnju. Unatoč identifikaciji svih potencijalnih opasnosti i poduzimanju svih mjera na raspolaganju, napadač uvijek cilja najslabiju kariku u sigurnosnom lancu.

Analizom korisničkog ponašanja u korelaciji s milijunima podataka na mreži rade se detekcije ilegalne aktivnosti. Prepoznavanjem anomalija na mreži osiguravamo i pravodobnu zaštitu kako mreže tako i samih podataka u vrlo kratkom roku.

Kada je budućnost u pitanju, znatni napori usmjereni su izradi preventivnih rješenja koja će omogućiti sposobnost predviđanja nadolazećih prijetnji i njihova momentalnog suzbijanja.

4. Operativni centri za upravljanje sigurnošću aplikacija i podataka (Security Operations Center)

Najveća prednost SOC-a je konstantno praćenje i analiziranje podataka u korporativnim mrežama, bazama podataka i poslužiteljima. Pravovremeno otkrivanje i popravak sigurnosnih incidenata najveća su prednost SOC-a.

Trenutačno se tvrtke teško odlučuju za taj korak jer zahtijeva nešto veće investicije, no isplativost takve investicije vidljiva je iz rezultata koje donosi, a upravo je na tvrtkama da procijene vrijednost SOC-a kao učinkovite sigurnosne strukture.

5. Razvoj digitalnih ekosustava

Digitalno gospodarstvo već je danas stvarnost koja otvara vrata brojnim mogućnostima. Sustavi koji ga čine olakšavaju suradnju a samim time stimuliraju i potiču suradnju na globalnoj razini. Zahvaljujući digitalnim platformama, čiji potencijal kontinuirane nadgradnje eliminira potrebu za konvencionalnim pristupom poslovanju, stvara virtualni svijet bez granica u kojemu se sve potrebne informacije nalaze nadohvat ruke.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike