Svijet
ALEKSANDAR VUČIĆ NEZADOVOLJAN RAZVOJEM SITUACIJE

Mitchell: Kosovo će osnovati sigurnosne snage
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon susreta s Wessom Mitchellom, američkim diplomatom zaduženim za Europu i euroazijska pitanja, bio vrlo nezadovoljan i razočaran onim što je doznao. Na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je kako Srbija može prihvatiti kompromis u razgovorima o budućnosti Kosova, “ali ne i poniženje”, iako nije precizirao što bi to Srbija morala učiniti ili odbiti učiniti da bi bila ponižena. “Srbija je iz Bruxelleskog sporazuma ispunila sve svoje obveze – pravosuđe, policiju, civilnu zaštitu, telekomunikacije... Albanci su imali samo jednu, i to iz međunarodnog pravnog ugovora, to je Zajednica srpskih općina, a to nisu ispunili. Hvala Mitchellu što je u Prištini rekao kako to nije ispunjeno. Bit ću otvoren, mislim da od toga neće biti ništa, da su htjeli, učinili bi to u proteklih pet godina i u tome što nisu formirali ZSO imali su potporu dijela međunarodne zajednice”, rekao je Vučić, dodavši kako su, kada je riječ o Kosovu, srpske i američke “pozicije prilično različite, drukčije i udaljene”, a nisu usklađene ni oko najavljenog formiranja sigurnosnih, praktički oružanih, snaga Kosova, koje, kako je rekao Mitchell prije dva dana u Prištini, SAD podupire.

- Pozivam sve, i novinare, i EU, Ameriku, neka pronađu jedan jedini papir, jedno jedino slovo u nekom međunarodnom aktu u kojemu piše da je to dopušteno – rekao je vidljivo naživciran Vučić.

Američki diplomat pozvao je obje strane neka nastave dijalog i provode ono što su sporazumom dogovorile, ali je Vučiću “digao tlak” izjavom da Kosovo ima pravo na sigurnosne snage i da “to nije nikakva prijetnja Srbiji”. M.Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana