Novosti
SLAVONSKI GRADOVI KRENULI U ANKETIRANJE

O dvosmjenskom radu vrtića odlučit će roditelji
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Više od 160 gradova i općina u Hrvatskoj na svojem području nema vrtić ili jaslice, a u brojnim je sredinama u predškolskim ustanovama premalo mjesta ili njihovo radno vrijeme nije prilagođeno roditeljima. Također, brojni vrtići vape za obnovom i uređenjem prostorija.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku otvorilo je nedavno natječaj “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” vrijednosti 300 milijuna kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda. Kroz njega će se financirati projekti koji će pridonijeti usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji s uzdržavanim članovima rane i predškolske dobi unaprjeđivanjem usluga i produljenjem radnog vremena dječjih vrtića daljnjim razvojem postojećih ili uvođenjem novih programa. Natječaj je namijenjen dječjim vrtićima te jedinicama lokalne samouprave kao potencijalnim prijaviteljima odnosno partnerima. Za natječaj su zainteresirani i slavonsko-baranjski gradovi i općine, a njime je, među ostalim, planirano i zapošljavanje nekoliko stotina novih odgojitelja.

Do kraja 2019.

Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež Grada Osijeka, rekao nam je kako je razgovor s ravnateljicom Dječjeg vrtića Osijek o toj temi u tijeku. U toj je ustanovi provedena anketa o temi potrebe produženog boravka u vrtićima, no prema riječima ravnateljice Marije Štambuk-Čabaj, kvalitetnu anketu potrebno je održati na roditeljskim sastancima. Podaci su prikupljeni preko oglasnih ploča.

- Zasad nije značajan broj djece čiji roditelji imaju potrebu za produženim boravkom. No svakako promišljamo o tome i moramo vidjeti točne detalje, radimo na tome i pratimo situaciju. Ankete su vidljive i jasne, no trenutni podaci ne pokazuju pravu sliku. Naime, u travnju planiramo na upisima roditeljima ponuditi anketu, a oko 800 novoupisane djece bit će ciljana skupina – pojasnila je Štambuk-Čabaj. Anketom će obuhvatiti baš svakog roditelja. Ravnateljica kaže kako je najvažnije vidjeti u kojem je objektu najpotrebnije organizirati produženi boravak.

Natječaj je otvoren do prosinca 2019. godine, odnosno dok se sredstva EU-a ne iskoriste.

Anketiranje roditelja provodi se i u vukovarskim vrtićima. Mirjana Kulić, ravnateljica DV-a “Vukovar 1”, rekla je kako je do sada iskazan interes za produženim radnim vremenom za 42 djece, no taj bi broj mogao biti i veći s obzirom na to da će u svibnju interes moći iskazati i oni koji će prvi put upisivati dijete u vrtić. Ravnateljica DV-a “Vukovar 2” Jarmila Beljička Karlaš navela je kako je Grad Vukovar kao osnivač predškolskih ustanova pripremio obrazac koji će zainteresirani roditelji moći popuniti te će potom iskazati potrebe prema resornom ministarstvu. Prema do sada obavljenim razgovorima s roditeljima interes za produženim boravkom mališana u tom je vrtiću iskazalo više od 35 roditelja. Iz oba vrtića navode kako će biti potrebe za uvođenjem smjenskog rada, a već sada sukladno potrebama roditelja vrata vrtića otvaraju ranije te ostaju duže od službenog radnog vremena. Gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je kako će se Grad Vukovar uključiti u program koji se financira sredstvima EU-a. “Kao osnivači vrtića dat ćemo poticaj kako bismo povukli što više sredstava. Time ćemo djeci osigurati cjelodnevni boravak, a bit će i dodatnih zapošljavanja kako bi program normalno funkcionirao”, istaknuo je Penava.

Rade do 17 sati

Kako ističe gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, nakon što je raditi počela jaslična skupina, u postojećoj (matičnoj) zgradi Dječjeg vrtića Cvrčak nema mogućnosti ni za kakve dodatne radove na promjeni interijera. No, dodaje, dao je nalog da se napravi anketa kako bi se vidjelo ima li potrebe za produženjem radnog vremena vrtića, koji inače radi do 17 sati.

- U slučaju da anketa, kao u nekim drugim gradovima, ne pokaže potrebu za produženjem radnog vremena, takav program nećemo ni nominirati jer bi to bilo nepotrebno - tvrdi Rob, napominjući kako će u dogovoru s ravnateljicom sigurno nominirati određenu opremu potrebnu za poboljšanje uvjeta rada s djecom. Nije isključeno, dodaje, da nominiraju opremanje dvaju novih područnih vrtića, u Šećerani i Branjinom Vrhu, koja će biti građena u okviru Intervencijskog plana. “Nakon puštanja u rad spomenutih vrtića, vjerujem da neće biti potrebe za gradnjom novog ili proširenjem postojećeg u Belom Manastiru. Ipak, dugoročno gledajući, pobornik sam proširenja kapaciteta, ali to isključivo ovisi o prirodnom prirastu”, ističe Rob.

Ljiljana Tokić, ravnateljica dječjeg vrtića Cvrčak u Belom Manastiru, naglašava kako je jaslična skupina opremljena i radi sukladno pedagoškim standardima. Zajedno s najmlađima, vrtić polazi nešto manje od 150 djece.

Marija MIHELIĆ/Dragana KORPOŠ/Ivica GETTO
U ŽUPANJSKIM VRTIĆIMA ŽELE POBOLJŠATI KVALITETU SMJEŠTAJA DJECE

Dječji vrtić “Maslačak” u Županji planira se javiti na trajni poziv “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ukupne” i povući nepovratna europska sredstva. “U dogovoru s Lokalnom agencijom za razvoj 'Vjeverica' mi smo već počeli raditi na pripremi projekata. Vezani su uz dvosmjenski rad i poboljšanje uvjeta smještaja djece, prije svega u našem izdvojenom objektu u naselju Šećerana, ali i središnjem objektu u Ulici dr. Franje Račkog, bez obzira na to što je renoviran jer postoje određeni zahvati čijom bi se realizacijom dodatno povećala kvaliteta smještaja mališana u našoj predškolskoj ustanovi”, pojašnjava ravnateljica Terezija Nemetz. Priznaje da dosadašnji rezultati anketiranja pokazuju da u Županji baš i nema interesa roditelja za dvosmjenskim radom dječjeg vrtića. M.L.O.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike