Novosti
USUSRET MIROVINSKOJ REFORMI

Cijeli radni staž odradilo je samo 19 posto osoba
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Reforma mirovinskog sustava još je u ranoj fazi, a cjelovita mirovinska reforma bit će provedena do kraja godine, ponovio je u srijedu ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

“S mojim timom dovršavamo podloge i analize, a nakon toga nam, kroz mjesec dana, slijedi formiranje radne skupine i konzultacije sa socijalnim partnerima. Zadovoljstvo nam je što smo zajedno s premijerom Plenkovićem u utorak bili s glavnim tajnikom Europske udruge sindikata Lucom Visentinijem i nakon konzultacija s poslodavcima ići ćemo u medijsko predstavljanje i cilj nam je uputiti set zakona (u proceduru) do kraja drugog kvartala ove godine”, rekao je Pavić. Istaknuo je kako je cilj prije svega održivost mirovinskog sustava, gdje imamo 1,2 radnika na jednog umirovljenika i samo 19 posto ljudi koji su odradili cijeli radni staž, odnosno 40 godina, a mirovine su male. “Pogledat ćemo kako povećati adekvatnost i na koji način povećati mirovine unutar proračunskih mogućnosti”, rekao je Pavić novinarima nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu financija održanog u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. “Pogledat ćemo preporuke Europske komisije o tome da se ostaje dulje u zaposlenosti i uz rješavanje beneficiranog radnog staža vidjeti i opcije u drugom mirovinskom stupu. Cjelovita mirovinska reforma u idućih nekoliko mjeseci dobit će svoje oblike i tad ćemo je u cijelosti moći komunicirati prema građanima”, rekao je Pavić.

Podsjetimo, nagađa se kako mirovinska reforma donosi povećanje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina, od 2033. godine. Priprema se i revizija beneficiranog radnog staža, uvođenje tzv. nacionalne mirovine te promjena načina obračuna mirovine. Prosječna mirovina u Hrvatskoj trenutačno iznosi 2317,90 kuna.

Dijana PAVLOVIĆ/H
RAD DO 67. GODINE - NIŠTA NOVO

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić i u Saboru je u srijedu potvrdila kako Vlada u drugom kvartalu ove godine kreće u sveobuhvatnu mirovinsku reformu te poručila kako radni vijek do 67 godina nije ništa novo jer je propisan zakonom iz 2014. godine. Bio je to njezin odgovor Gordanu Marasu, zastupniku SDP-a, koji je tražio da se Vlada očituje o “spinovima” da će se od 2033. u starosnu mirovinu ići sa 67 godina. Državna tajnica tumači da je reforma iznimno složena aktivnost, u okviru koje je prošle godine napravljena sveobuhvatna dubinska analiza sustava, projekcije i učinci mogućih rješenja, kako bi se svim umirovljenicima osigurala socijalna sigurnost, uz dugoročnu održivost mirovinskoga sustava.

Možda ste propustili...