Osijek
PREDAVANJE DAVORA PAVUNE U BIOS-U

Za pokretanje Osijeka potrebno samo 3000 umreženih stručnjaka
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

Hrvatski fizičar svjetskog glasa dr. sc. Davor Pavuna ponovno je navratio u grad svoga djetinjstva gdje je u Poduzentičkom inkubatoru BIOS-u govorio o tome kako pokrenuti Osijek i Slavoniju kreativnošću. U goste je pozvao i konzultanticu Tanju Kovačević koja se na njega nadovezala govoreći o dostupnosti europskih fondova.

U publici je sjedio i gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno sa suradnicima, a vidjeli smo ondje neke od poznatih osječkih poduzetnika, informatičare, predstavnike akademske zajednice, turističke radnike te čelnike braniteljskih i umirovljeničkih udruga.

Pavuna smatra da se Europska unija ponijela prilično maćehinski prema Hrvatskoj kada je riječ o novcu iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije. Smatra da su u taj dvosmjerni odnos Hrvatske i Unije podjednako nemotivirano i nespremno ušle obje strane. Europsku uniju nazvao je EUSSSR-om aludirajući na Sovjetski Savez, a ono što se događa “sabotažom”. Pojednostavio je to riječima usporedivši hrvatsku neučinkovitost, kada je riječ o povlačenju novca iz europskih fondova, sa situacijama kada neka obitelj želi usvojiti malo dijete. Tada se, prema Pavuninim riječima, na tu situaciju pripremaju i posvojitelji i dijete i socijalne službe. Sve je to izostalo od strane Europske unije koja je Hrvatsku prepustila samoj sebi, a rezultat toga je vrlo slaba iskorištenost europskih fondova. Komunikacija s EU-om nije jednostavna, podsjetio je Pavuna, i dodao da samo Siemens ima 200 lobista u Bruxellesu.

Smatra da Osijek ima sve preduvjete za uspjeh od dobrog školstva do kvalificirane radne snage. Pavuna kaže da je upravo u Osijeku stekao vrhunsko znanje iz matematike koje mu je bilo odskočna daska za sve ono što je postigao. Slično je i sa stranim jezicima koji su se oduvijek govorili u našem gradu. Istaknuo je da Osijek ima veće izglede od Kalifornije koja je bila pustinja, a upravo su od nje Amerikanci napravili prvo gospodarstvo svijeta.

- Tajna današnje ekonomije znanja je da imate tri posto vrhunski školovanih i poduzetnih ljudi. Za regeneraciju Hrvatske dovoljno je da imate 100.000 umreženih znalaca i inženjera da bi krenula ekonomija znanja, jer oni prave proizvode i usluge. Prevedeno na osječke prilike to znači da vam je potrebno samo 3000 stručnjaka različitih profila s naglaskom na inženjere - rekao je Pavuna. D. Celing

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije