Osijek
PREMIJERNA PROJEKCIJA DOKUMENTARNOGA FILMA “14 PREPREKA”

Put branitelja Almaša od ranjavanja do danas
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Premijernom projekcijom dokumentarnoga filma “14 prepreka“ u osječkom Vikarijatu, korizmeni su susreti u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca upotpunjeni još jednim vrijednim kulturnim događajem. Naslov filma ima jasnu numeričku simboliku korizmenoga vremena: 14 postaja križnoga puta preimenovano je u ekspresivnoj dokumentarnoj filmskoj obradi Srećka Karića, autora, scenarista i redatelja filma, u 14 prepreka na putu Marijana Almaša, hrvatskoga branitelja i ratnoga invalida od trenutka ranjavanja 1991. do aktualne sadašnjosti.

Autor filma, također hrvatski branitelj koji je prošao najteža ratišta i ranjavanje, ne zadržava se na traumatičnom ratnom iskustvu glavnoga protagonista. Ono je samo inicijalna točka ili prva postaja – osuda na smrt, ali ideja je filma, kazao je Karić, nastaviti život s križem na ramenima, bez osude, gorčine ili gnjeva s pogledom u budućnost ili u 15. postaju, na koju upućuje župnik i upravitelj marijanskog svetišta u Aljmašu, preč. Ante Markić u razgovoru s protagonistom filma koji se odvija u aljmaškoj crkvi.

Aljmaški križni put koji prati životnu priču hrvatskoga branitelja i ratnog invalida izvrsno je vizualno i konceptualno rješenje koje bez trivijalne patetike pozadinski unosi snažnu duhovnu dimenziju, kao pretpostavku Almaševa izlječenja. Bez temelja u duhovnosti nemoguće je ozbiljnije govoriti o ratu i nuždi oprosta, napomenuo je i redatelj.

Almaš je zahvalna filmska tema – o njemu je već snimljen dokumentarac koji je u režiji Miljenka Dujele prikazan na talijanskoj državnoj televiziji RAI – a poznat je široj kulturnoj javnosti i kao pjesnik s objavljene dvije zbirke i s trećom u pripremi.

Almaš je s publikom podijelio najdublje emocije, govoreći sa zahvalnošću o dobrim ljudima koji mu kao Šimun Cirenac pomažu nositi križ i prenio iskustvenu poruku o jedinom pravom životnom izboru puta ljubavi prema Bogu, ljudima i domovini.

Na projekciju je došla i producentica filma Danijela Kulenović, a uvodni pozdrav uputio je dr. sc. Vladimir Dugalić, voditelj Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.”, koji je pomogao u organizaciji projekcije u prepunoj dvorani.

- Svatko od nas prolazi vlastiti križni put - kazala je uvodno Ružica Pšihistal, predsjednica Udruge katoličkih intelektualaca - ali Almašev je poseban jer nije zatvoren u vlastitu kalvariju, nego je uzemljen u kristovsku logiku i time otvorenog horizonta, oplemenjujući nas neuništivom vedrinom i porukom vjere, nade i ljubavi. N.Vek.

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana