Dome slatki dome
SAVJET

Brzo i jeftino do čistog prostora
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

U moderna su vremena kućanski poslovi postali izazov svim zaposlenim osobama. Zapravo, čak 68 posto ljudi voljelo bi na čišćenje doma trošiti manje vremena. Osim toga, htjeli bi i da za to troše što manje proizvoda za čišćenje, a to vodi i uštedi novca. Carolyn Forte iz Instituta za dobro vođenje kućanstva, u kojem se neprestano obavljaju istraživanja o toj temi, daje nekoliko savjeta kako da budete ekonomičniji u svakom smislu.

Počnite od umivaonika

Forte kaže da ćete utrošiti manje vremena na čišćenje ako prvo očistite umivaonik. Ako imate samo 15 minuta za čišćenje doma, odaberite samo jedan posao, a najbolje je da se usredotočite na to da umivaonik zablista. Zašto? Bit će inspirativno da, zbog očitih rezultata, krenete na drugi posao, a to je istodobno i jedno od mjesta na kojem se najviše nakupljaju bakterije.

Ne zaboravite radne površine

Evo još jednog trika: prije nego što počnete čistiti podove, očistite radne površine. U tom slučaju nećete morati ponovno uklanjati mrvice ili prašinu s pločica ili tepiha.

Izuvajte se

Vjerovali ili ne, 85 posto prljavštine s vaših cipela završava u domu, posebice s prvih nekoliko koraka. Zabranite i sebi i drugima da u vašem domu hodaju u cipelama. Tako ćete uštedjeti sate koje biste proveli čisteći. Nažalost, danas se smatra gotovo nepristojnim zamoliti goste da učine takvo što, ali budite dosljedni. Zdravlje je, ipak, najvažnije.

Izbor krpa za brisanje

Proizvođači sredstava za čišćenje doma naročito vode računa o kvaliteti krpa za brisanje. Stalno ih usavršavaju jer znaju da one mogu uštedjeti vrijeme, napor i novac. Eksperimentirajte u svom domu i potom se opredijelite za najučinkovitiju krpu za određenu površinu.

Upotrebljavajte prirodno

Prirodni sastojci ne samo što su najsigurniji nego su i najekonomičniji način čišćenja. Upotrebljavajte sodu bikarbonu kao zamjenu za abrazivne čistače. Također, čistim octom čistite kamenac i površine na kojima caruju bakterije, a jedna je od njih daska za rezanje. Ili, upotrebljavajte razblaženi ocat (s 50 posto vode) za veliko spremanje, a naročito za čišćenje prozora. J.Kn.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike