Dome slatki dome
U BORBI S NEZDRAVIM NAKUPINAMA

Zidovi bez vlage, gljivica i plijesni
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Gljivice i plijesan rezultat su štetnog djelovanja vlage iz zraka, ali i one koja dolazi kroz zidove bez zadovoljavajuće izolacije

Dolaskom proljeća mnogi kreću u borbu s vlagom, gljivicama i plijesni nakupljenima u kutovima kupaonica, kuhinja i ostalih zimi nedovoljno prozračenih prostora.

Gljivice i plijesan rezultat su štetnog djelovanja vlage iz zraka, ali i one koja dolazi kroz zidove bez zadovoljavajuće izolacije. Ta oštećenja nastaju izmjenom temperature u stanu, zatim izmjenom vanjskog i unutarnjeg zraka, ali i zbog loše, ili nikakve cirkulacije zraka. Poznato je više od 100.000 vrsta plijesni i gljivica od kojih se nekoliko stotina pojavljuje u stambenim prostorijama. Nažalost, mi ih primjećujemo tek kada promijene boju. Te ružne nakupine na zidovima mogu biti žute, crvene, zelene, sive, ili crne, a svima je potrebna velika količina vlage da bi se razvile.

Mobilni odvlaživači zraka

Prije nego krenete u borbu s tim ružnim nakupinama, bilo bi dobro da provjerite koji je uzrok njihova nastajanja. Za početak steknite naviku redovitog provjetravanja prostorija u kojima boravite. Na pet, a bilo bi idealno deset minuta, napravite propuh. Hladni zrak sadrži manje vlage, a propuhom će se ukloniti i ustajali zrak. U normalnim uvjetima topli zrak ima više vlage nego hladni, pa nakon što topli zrak dođe na hladni predmet višak vode se kondenzira te dolazi do znojenja prozora ili zidova. Iz tog razloga ljeti se vlaže zidovi u podrumskim prostorima, dok je zimi ta pojava učestala na prozorima i ostalim staklenim površinama. Provjetravanje ima još više smisla zimi, jer što je zrak hladniji, na sebe će vezati više vodene pare.

Neki prostori posebno su pogodni za stvaranje vlage, a to su prije svega kupaonice, podrumi i ostali prostori smješteni u suterenu. Kada su u pitanju podrumi, tu bi mogli pomoći mobilni odvlaživači zraka kojih je sve više u ponudi, a cijene su različite, od 50-ak do nekoliko tisuća kuna. Osim kuhanjem, pranjem i kondenzacijom i čovjek sam može proizvesti vlagu, tako u jednom kućanstvu četiri člana obitelji mogu proizvesti i do deset litara vode.

Čišćenje alkoholom pomaže

Nakon što riješite problem nastanka vlage, krenite u borbu s gljivicama i plijesni. No njihova sanacija krije i neke zamke. Naime, nestručnim uklanjanjem možete zaraženo područje i proširiti. Plijesni se u nastajanju navodno vrlo učinkovito uklanjaju 100-postotnim alkoholom. Mjesto na kojem ima najviše plijesni u stanu jest kupaonica. Osim u kutovima i na stropu, plijesan se vrlo često javlja i na silikonskim fugama. Zaražene fuge potrebno je ukloniti tek kada se plijesan jako razvila. U svim ostalim slučajevima dovoljno ih je u više navrata pošpricati nekim od sredstava za tu namjenu, koja se mogu kupiti u drogerijama. Ako ste se odlučili za uklanjanje, evo kako je potrebno postupiti. Uz pomoć nožića uklonite silikon, zaraženo mjesto zatim dobro očistite nekim sredstvom za čišćenje. Osušite očišćeno područje, a potom vaticom i acetonom uklonite mrlje od masti. Tako očišćene fuge napunite novim silikonom koji u sebi sadrži sredstvo protiv gljivica i plijesni.

Kada ste riješili fuge, posvetite se zidu. Ako je plijesan već dublje prodrla u zid, prije sanacije potrebno je ukloniti boju, a prema potrebi i žbuku. Ako je riječ o zidu na kojem se nalaze tapete treba ih također ukloniti. Zaraženo područje tada valja sanirati vapnenom žbukom, a pri bojenju zidova bolje je koristiti mineralnu boju. Na mjesta na kojima bi se vlaga mogla ponovno javiti bolje je ne stavljati tapete, jer su one vrlo plodno tlo za spore. Ako se odlučite za čišćenje zaraženog zida nekim od brojnih sredstava koja se mogu naći na tržištu, možete malo tog sredstva nakon čišćenja staviti i u boju. Prilikom korištenja tih sredstava pridržavajte se uputa na etiketi.

Gljivice i temperatura

Jeste li znali da se na zidovima neće stvarati vlaga dokle god su samo četiri stupnja Celzijeva hladniji od temperature prostora? No da bi se to postiglo, zidove treba dobro toplinski izolirati. Optimalna temperatura za razvoj gljivica nije definirana, jer svaka vrsta zahtijeva određenu temperaturu. No za sve gljivice vrijedi pravilo da se na temperaturama ispod ništice ne razvijaju, nego samo zaustavljaju svoj rast. No temperatura prostora od 25 do 30 stupnjeva Celzijevih odgovara razvoju većine vrsta gljivica, a upravo je to temperatura prostora u kojemu živimo. Na temperaturama iznad 40 C stupnjeva gljivice će također zaustaviti svoj razvoj, ali neće odumrijeti. J.Kn.

Pripazite na sastojke

Sredstva za uklanjanje gljivica i plijesni koja su dostupna u drogerijama mogu biti prilično opasna za vas i vašu okolinu, posebice za djecu i kućne ljubimce. Zato prije nego što ih kupite provjerite sastav te nemojte kupiti ona na kojima stoji aktivni klor, ili fungicidni dodaci. Isti učinak postići ćete uporabom špirita, ili aktivnog kisika. Plijesan možete tretirati octenim esencijama, ili mješavinom alkohola (97 posto) i salicilne kiseline (tri posto), koje možete kupiti u ljekarni. Prednost prilikom kupnje imaju sredstva kojima su baza borna kiselina, ili voda. No i kad koristite manje opasna sredstva, prije nego krenete u akciju odjenite majicu dugih rukava, duge hlače, ruke zaštitite gumenim rukavicama, a na lice stavite zaštitnu masku. Ako imate osjetljive oči, i njih zaštitite. Tijekom akcije čišćenja gljivica i plijesni pripazite da je prostor u kojem radite dobro provjetren.

Za početak steknite naviku redovitog provjetravanja prostorija u kojima boravite

Štetno djelovanje

Osim što ružno izgledaju, gljivice i plijesni štetno djeluju na zdravlje čovjeka. Njihove spore posebno štete ljudima koji boluju od alergija. Osim pojave kašlja, može doći i do hunjavice, proljeva i povraćanja. Spore su vrlo male i konstantno se nalaze u zraku koji udišemo, a samo nekoliko stotina spora po metru prostornom može naštetiti čovjeku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike