Dome slatki dome
SADNJA U PROLJEĆE

Ljiljani su zvijezda svakoga vrta
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Ljiljani su visoki, ponosni, prelijepih trubastih cvjetova koji cvjetaju tijekom ljeta. Ovisno o sorti, mogu imati vrlo ugodan miris, ali ponekad baš i ne. Ljiljani su višegodišnje biljke i jednom kada ih posadite, očekujte da će vam svake godine ukrašavati vrt.

Cvjetaju bijelim, zlatnim, žutim, narančastim, crvenim, ružičastim ... cvjetovima. Ovisno o klimi i sorti cvjetat će od lipnja do kasne jeseni. Cvjetovi se sastoje od šest latica koje oblikuju trubu. Ljiljani se mogu uzgajati i u cvjetnim posudama, a odlično su rezano cvijeće.

Ljiljani se sade u jesen ili u proljeće. Razmak između biljaka trebao bi biti oko 25 cm. Za najbolji učinak na izgled vrta miješajte sorte koje cvjetaju u različito doba kako bi uvijek imali neki ljiljan u cvijetu. Zbog svojih visokih stabljika sadite ih u drugi red. Prije sadnje potrebno je tlo prekopati do dubine od 30 cm, a potom zemlju dobro usitniti. Zatim s površinskih desetak centimetara tla pomiješajte sloj komposta. Onda iskopajte rupe dubine 15 cm u koje trebate postaviti lukovice okrenute prema gore. Zatrpajte lukovice slojem komposta ili sitne zemlje i blago ih ugazite. Potom dobro zalijte. Ljiljane sadite na sunčane pozicije gdje će imati bar šest sati izravne sunčane svjetlosti. Obratite pozornost na drenažu zemljišta jer previše vlage u tlu može izazvati truljenje korijena. Iako većina sorti raste u kiseloj ili neutralnoj zemlji, postoje iznimke, tako Madonna ljiljan voli baznu podlogu.

Tijekom ljeta ljiljane je potrebno redovito zalijevati, a svaka dva tjedna trebalo bi ih prihraniti i tekućim gnojivom s visokim postotkom kalija. Svakog proljeća oko ljiljana stavite sloj komposta, a na njega sloj pokrivke za tlo. Ljiljani imaju visoke stabljike, pa ih je potrebno povezati kako se ne bi slomile. Nakon što cvjetovi uvenu, stabljike odrežite do zemlje. Nemojte dopustiti stvaranje plodova jer biljka tako nepotrebno troši energiju. Razmnožava se jednostavno dijeljenjem lukovica.

Dva su osnovna varijateta ljiljana. Azijski ljiljan najlakši je za uzgoj i naraste do čak 1,8 m. Lijepih je cvjetova i omiljen kod cvjećara. Drugi je varijetet orijentalni ljiljan. On cvjeta neposredno nakon što azijski ljiljan uvene. Može narasti od 60 do 240 centimetara! Vrlo su ugodnog mirisa.

Ljiljan je izuzetno otrovan za mačke. Također, pelud ljiljana teško se pere i skida. J.Kn.

Ljiljani se mogu uzgajati i u cvjetnim posudama, a odlično su rezano cvijeće

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike