Mozaik
HOLLYWOOD PRIHVAĆA INICIJATIVU

“Poticatelj uključivosti” za veću raznolikost na filmu i televiziji
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Paul Feig, američki redatelj poznat po hitu "Djeveruše" iz 2011. godine, izjavio je kako je njegova produkcijska tvrtka prihvatila tzv. poticatelj uključivosti (inclusion rider), najnoviju holivudsku ideju za osiguravanje veće raznolikosti na filmskim i televizijskim setovima. Feig, među čijim se filmovima ističe i ženska verzija "Istjerivača duhova" iz 2016. godine, pridružio se time Mattu Damonu, Benu Afflecku i glumcu i producentu "Crnog pantera" Michaelu B. Jordanu u usvajanju inicijative koja se našla u središtu pozornosti nakon što ju je u svom govoru zahvale na ovogodišnjoj dodjeli Oscara spomenula dobitnica Oscara za najbolju glumicu Frances McDormand.

- S oduševljenjem objavljujemo da Feigco Entertainment službeno prihvaća “poticatelja uključivosti” za sve naše buduće filmske i televizijske produkcije - objavio je Feig na Twitteru i pozvao druge filmske i televizijske tvrtke i studije da učine isto.

Damonova i Affleckova producentska tvrtka Pearl Street Films objavila je u ponedjeljak da je usvojila "inclusion rider", a Jordan je prošlog tjedna najavio da će to učiniti i njegova tvrtka Outlier Productions. "Inclusion rider", što bi u slobodnom prijevodu značilo poticatelj uključivosti, označava dodatak holivudskom ugovoru kojim se može odrediti postotak pripadnika određenog spola, rase i seksualne orijentacije koji trebaju biti zastupljeni među glumcima i osobljem pri snimanju filmova i televizijskih emisija. Taj pojam smislila je znanstvenica Stacy Smith sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, koja proučava rodnu jednakost na filmu i televiziji, kako bi potaknula da se jednakost i uključivost reflektiraju na malim i velikim ekranima gdje su žene, manjinske etničke grupe i pripadnici LGBT zajednice i dalje podcijenjeni i premalo zastupljeni. To praktički znači da bi film trebao odražavati stvarnu demografsku sliku okruženja u kojem se priča na ekranu odvija, objašnjava Smith koja je zahvalila Feigu jer već dugo promovira žene u svojim projektima. Hina xmd ymd

To znači da bi film trebao odražavati stvarnu demografsku sliku okruženja u kojem se priča na ekranu odvija

Najčitanije iz rubrike