Novosti
PREDSJEDNICA U BUENOS AIRESU

Argentinski ulagači dobrodošli u RH
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Vezani članci

ARGENTINA, ČILE I BRAZIL

Predsjednica putuje u Južnu Ameriku

Robna razmjena Hrvatske i Argentine vrlo je skromna i uložit će se napori da gospodarski odnosi dviju zemalja sustignu visoku razinu političkih, kazala je u utorak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Buenos Airesu.

Grabar-Kitarović rekla je kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i na vrlo skromnoj razini te da "ne možemo biti zadovoljni njezinim ukupnim iznosom", kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednice. Ukupna robna razmjena u 2016. godini iznosila je 26 milijuna dolara, što iznosi manje od 0,1 posto ukupne argentinske robne razmjene, a u prvih jedanaest mjeseci 2017., još je došlo i do pada. U tom smislu, kazala je Grabar-Kitarović, "navedeni podaci jasno upućuju na to da imamo mnogo prostora za proširenje suradnje i unaprjeđenje gospodarskih odnosa". Izrazivši zadovoljstvo bilateralnim sastankom s argentinskim predsjednikom Mauricijem Macrijem, hrvatska predsjednica poručila je kako će oboje uložiti napore da gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske sustignu visoku razinu političkih odnosa. Grabar-Kitarović rekla je da je zemljopisni položaj Hrvatske na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe vrlo povoljan za transport, pa je pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu.

Izrazila je svoju punu potporu argentinskim investicijama u hrvatsko gospodarstvo, a veliki potencijal za jačanje i razvoj gospodarske suradnje predsjednica vidi u brojnom hrvatskom iseljeništvu u Argentini. "Vjerujem kako je hrvatsko članstvo u Europskoj uniji pridonijelo boljoj vidljivosti i imidžu hrvatskih proizvoda te da će se pojačati intenzitet robne razmjene naših država i povećati interes argentinskih tvrtki za uspostavom suradnje", kazala je predsjednica. Na gospodarskom forumu sudjeluje osamnaest hrvatskih tvrtki.H

Otvaranje kozulata u Rosariju

Predsjednica će tijekom zadnjega dana svoga boravka u Argentini (srijeda), posjetiti hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju, u kojem će otvoriti počasni konzulat Republike Hrvatske. Nakon Argentine, u sklopu svoje južnoameričke turneje, posjetit će i Čile i Brazil.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"KVARTOVSKI" IZBORI U OSIJEKU

HDZ nadmoćni pobjednik izbora, HNS uvjerljivo druga opcija, a SDP ostao daleko iza

2

LICE I NALIČJE PRESUDE BEĆARU KOJA JE PODIJELILA DOMAĆU JAVNOST

"Plava bluza" i bećarac otvorili
Pandorinu kutiju i pravi
rat na društvenim mrežama!

3

IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU POTVRDILI TRENDOVE

HDZ odavno nije bio jači, HNS otpuhao SDP s drugog mjesta