Novosti
POSLOVNIK IZAZVAO NAPETOSTI NA SJEDNICI ODBORA ZA USTAV

Od 522 amandmana raspravili samo desetak
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je počeo raspravu o 522 amandmana pristigla na prijedlog novog Poslovnika, no u gotovo četiri sata rasprave uspjeli su proći samo desetak posto amandmana, i to onih koji oporbi nisu od presudne važnosti, a i većinu tih amandmana vladajući su odbili. Sjednicu Odbor nastavlja u četvrtak, a do tada se oporba nada da će vladajući pristati na neke od njihovih zahtjeva. Među glavnima su da se zadrži jutarnja stanka u 9.30 sati, a ne da se prebacuje u termin od 13 do 14.15 sati, kako se predlaže, zatim duljina trajanja replika te zahtjev da se oporbeni zakonski prijedlozi koji se na dnevnom redu nalaze više od 30 dana na zahtjev 20 zastupnika moraju raspraviti u roku od osam dana. Međutim, s obzirom na izjavu predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, teško je vjerovati da će oporbeni zahtjevi biti prihvaćeni.

“Veliki broj amandmana je tehnički, a kada je riječ o konkretnijim amandmanima, oporba zapravo traži zadržavanje postojećeg stanja, odnosno ne žele mijenjati Poslovnik”, ocijenio je Bačić. Nije suglasan ni s oporbenim kritikama, posebno iz Mosta, kako vladajući novim Poslovnikom “žele ugušiti opoziciju i parlamentarizam”, ocijenivši ih “običnim floskulama”. Odbor je ipak usvojio SDP-ov amandman kojim se ukidaju replike na rasprave zastupničkih klubova, što je po SDP-u zapravo jedina izmjena koja je bila potrebna.

U na trenutke napetoj i žučljivoj atmosferi odbijen je amandman Mosta koji se odnosi na sazivanje tematskih sjednica odbora, tako da ih ubuduće više neće moći samostalno organizirati predsjednik odbora, nego će za sazivanje morati dobiti većinu glasova odbora. Za Mostova Nikolu Grmoju to je jasna namjera da se umanje prava oporbe i stiša njezin glas u parlamentu. SDP-ov Gordan Maras usprotivio se nakani da se važna izvješća institucija raspravljaju samo na odborima, ali ne i na plenarnoj sjednici. Kritizirao je i otežavanje sazivanja tematskih sjednica, uz ocjenu da se time predsjedniku Sabora daju “faraonske” ovlasti, a Poslovniku se ne dopušta demokratsko sazrijevanje. Zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić predložio je da se vrijeme za replike skrati na minutu i pol, a odgovor na repliku na minutu, s čim su se suglasili SDP, HNS, ali i HDZ. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana