Osijek
PRVI SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-u

T. Levak: Lažne su vijesti u modi
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Temom “Društvene mreže i komunikacijske platforme u funkciji lažnih vijesti (fake news)”, mag. cult. Tomislava Levaka, u ponedjeljak je započeo niz otvorenih predavanja naziva “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u”. Pred brojnom zainteresiranom publikom govorio je o aktualnoj medijskoj i društvenoj problematici - vrstama i načinima širenja lažnih vijesti (fake news) novomedijskim platformama, kao i opasnostima, posljedicama i načinima sprječavanja navedene, sve češće pojave. Tema je izlaganja usko bila vezana uz temu kojom se Levak, asistent na Odjelu za kulturologiju i polaznik poslijediplomskoga interdisciplinarnog sveučilišnog studija Komunikologija, bavi u svojoj doktorskoj disertaciji, koja je u izradi.

- Budući da je sada priča o lažnim vijestima u modi, najvažnije mi je bilo publici razjasniti što se točno definira lažnom viješću, odnosno da se pod 'fake news' pogrešno svrstavaju i novinarske pogreške i brzopletosti, satira i slučajno iznesene netočne informacije. Ukratko, najbliža definicija bila bi da su lažne vijesti s namjerom napisane lažno te imaju mogućnost čitatelje dovesti u zabludu, najčešće u svrhu propagande i manipulacije. Plašim se da će toga biti sve više i u Hrvatskoj i zato je ta tema jako važna - rekao je Levak. Publici je prikazao i primjere lažnih, neprovjerenih i senzacionalističkih vijesti iz Hrvatske i svijeta te razjasnio razlike i nijanse. Naglasio je da lažne vijesti postoje i šire se od antičkih vremena u usmenom obliku, a u pisanom obliku šire se od 15. stoljeća, odnosno od pojave i širenja tiska.

“Sveučilišni ponedjeljak” organiziraju Doktorska škola Sveučilišta J. J. Strossmayera i GISKO, radi popularizacije znanosti i jačanja veza između znanosti, umjetnosti i društva. Predavanja će se održavati jednom ili dva puta mjesečno, a namijenjena su profesorima, studentima, kulturnoj javnosti i svima zainteresiranima. J. Pejaković

Najčitanije iz rubrike