Regija
ZAVRŠEN NATJEČAJ

Grad daje 420.000 kuna za projekte tidesetak udruga
Objavljeno 14. ožujka, 2018.

BELI MANASTIR

U gradskom proračunu osigurano je 450.000 kuna za rad udruga, točnije, za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i razvoja gospodarskih djelatnosti. Od ukupnog iznosa planiranog za financiranje rada udruga 220.000 kuna namijenjeno je za kulturu, 200.000 kuna za socijalnu zaštitu te 30.000 kuna za razvoj gospodarskih djelatnosti. U odnosu prema prošloj godini, djelomično je povećan iznos namijenjen socijalnoj zaštiti (prijašnji je bio 165.000 kuna), a smanjen za područje kulture (prije 250.000 kuna). Najniži iznos koji se mogao prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu (i)li programu bio je 1000 kuna, a najviši 90.000 kuna, osim za područje razvoja gospodarskih djelatnosti, gdje je najviši iznos 15.000 kuna. Natječaj je trajao do 4. veljače, a ovih dana objavljeni su rezultati.

- Od 450.000 kuna planiranih za rad udruga odobreno je približno 420.000 kuna, a 30-ak tisuća kuna ostalo je neraspodijeljeno. Približno 9000 kuna za razvoj gospodarskih djelatnosti te 25.000 kuna za socijalnu zaštitu - kažu u gradskoj upravi, ističući kako je rok za prigovore osam dana od primitka pisane obavijesti. Za sada, dodaju, žalbi nije bilo. Naglašavaju kako su odobrena 24 programa ili projekta iz područja kulture, koje je na natječaj poslalo 20 belomanastirskih udruga i jedna darđanska. Nadalje, za područje socijalne zaštite odobreno je 18 programa ili projekata poslanih od 14 udruga, a za razvoj gospodarskih djelatnosti poslana su samo dva programa (HZ RIF Udruga računovodstvenih djelatnika i Udruga uzgajatelja malih životinja) i oba su odobrena. Povjerenstvo je zbog raznih razloga odbilo financiranje devet projektnih prijedloga. Iz gradskog će se proračuna, u manjim ili većim iznosima, financirati, primjerice, programi belomanastirskih KUD-ova, Gradskog kazališta, Zavoda za baranjsku povjesnicu, Udruge PSIOS, Društva Naša djeca, HVIDRA-e, Matice umirovljenika i Udruge umirovljenika, udruge Prijatelji svetog Martina, Policijske udruge branitelja, P.G.D.I.-ja, Alerge... Najveći pojedinačni iznos za projekt dobila je Mirovna grupa Oaza, a 85.000 odobrenih kuna odnosi se na besplatne tople obroke za starije i nemoćne.

- Ovakav model financiranja rada udruga iz gradskog proračuna, sukladan zakonskim odredbama, provodi se već četvrtu godinu - ističu u gradskoj upravi, naglašavajući kako je broj udruga koje se financiraju iz gradskog proračuna nakon primjene ovakvog načina financiranja njihova rada znatno smanjen. Ukupno gledajući, pri Ministarstvu uprave registrirane su 153 udruge s područja grada, a iz gradskog se proračuna financira njih 60-ak. (Ne)aktivnost se vidi i iz nominiranja programa. Prije dvije godine, primjerice, to je učinilo 50-ak udruga, a na posljednji se natječaj s jednim ili više projekata javilo njih 30-ak. Ni tada ni sada na natječaj se nisu morale javljati udruge čiji je rad financiran na drugoj osnovi. Odnosi se to, primjerice, na GD Crvenog križa, vatrogasne udruge, HGSS, sportske klubove...I.Getto

Topli obroci za stare i nemoćne

Jedan od vrjednijih nominiranih projekata zasigurno su besplatni topli obroci za starije i nemoćne, koje provodi Mirovna skupina Oaza. Kako ističu u Oazi, obroci će biti dijeljeni za 33 stare i nemoćne osobe s područja grada i prigradskih naselja. Kako ističu u Oazi, tople obroke nisu dijelili već dva mjeseca. Nakon 60-ak dana prvi topli obrok njihovi su korisnici dobili protekle subote, kada im je podijeljen grah koji je donirala udruga PSIOS.

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike