Regija
KULTURNO-POVIJESNO BLAGO

Izložba makedonskih razglednica
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

NAŠICE

Gostujuća filatelistička izložba “Makedonija – tako daleka, a tako bliska”, predstavnika makedonske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, poznatog našičkog kolekcionara Dragoljuba Siljanoskoga, otvorena je u Likovnom salonu hotela Park Panolija u Našicama. Riječ je o zbirci starih makedonskih razglednica i prigodnim omotnicama koje povezuju makedonski i hrvatski narod, a koje su već bile predstavljene javnosti u Zagrebu, Rijeci, Puli, Zagrebu, Osijeku, Belišću, Đakovu i Skopju.

Uz domaćicu izložbe, ravnateljicu Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silviju Šokić, na otvorenju je govorila ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, gradonačelnik Josip Miletić, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Makedonije Machej Andzhej Kachorovski, a zanimljivosti o zbirci ispričao nam je i sam autor izložbe. Izloženo je šezdesetak razglednica iz Makedonije, a najstarija je poslana 1914. godine. Autor je makedonske razglednice prikupljao sedam godina i u zbirci ih je stotinjak.

- Prije nekoliko godina krenuo sam u priču kojom sam želio približiti Makedoniju Hrvatskoj i na tom putu otkrio sam i ove razglednice. Nije mi bila želja samo predstaviti Makedoniju, nego i otkriti tko su ljudi koji su slali razglednice, pa je tako većina njih Slavonaca, a među njima je jedna Našičanin – rekao je Dragoljub Siljanoski, i podsjetio da su od 2014. godine njegovu izložbu ugostila sva makedonska društva u Hrvatskoj.

Izložene razglednice, istaknula je ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak, pokrivaju vremenski raspon od Prvog svjetskog rata do današnjih dana te pokazuju svu ljepotu Makedonije.

- Na ovim razglednicama Makedonija nam se otvara prekrasnim kulturno-povijesnim blagom kao zemlja vrijedna našega otkrivanja i posjećivanja. Ova je zbirka vrijedna i bogata, jer pokazuje kako su se kroz povijest razvijali odnosi Makedonije i Hrvatske – rekla je ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak.

Brojne razglednice bile su jedina komunikacija s obitelji, rodbinom i prijateljima, a svi pošiljatelji bili su oduševljeni zemljom u kojoj su se našli. Čini se da su Hrvati na krajnjem jugu bivše države odlično snašli. Svi su o Makedoniji pisali – samo s ljubavlju.

Izložbom starih makedonskih razglednica posebice je bio oduševljen predstavnik Veleposlanstva Republike Makedonije Kachorovski, koji je zahvalio autoru na promoviranju Makedonije i približavanju njezine povijesti, kulture, tradicije i običaja ne samo u Našicama i Osječko-baranjskoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj.

- Smatram da je ova izložba još jedna primjer izuzetne suradnje naših dviju prijateljskih država - rekao je Kachorovski, koji je izložbu i otvorio.S.Fridl

Služena Strumička mastika

Otvorenje izložbe razglednica upotpunio je orkestar Tamburaškog društva Dora Pejačević, Ivan Krajačić (klarinet) te Helena Dadić (vokal). Osim u makedonskoj kulturi, posjetitelji su mogli uživati i u bogatom okusu i jedinstvenoj aromi Strumičke mastike, tradicionalnog makedonskog pića koje se konzumira s užitkom već 300 godina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike