Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Napokon rast dionica i na Zagrebačkoj burzi
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Ulagači na Zagrebačkoj burzi nakon dužeg su vremena dočekali rast cijena dionica. Međutim, rast dionica nije praćen i povećanjem prometa, što je signal da tržište i dalje pokušava odrediti kratkoročni smjer. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 26,5 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 26,4 i obveznicama 0,1 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet iznosio je 5,3 milijuna kuna. To je prosječno 2 milijuna kuna ili 27,4 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi blago su porasle i to je dovelo do porasta indeksa Crobex u ponedjeljak na 1850 bodova (rast za 0,1 posto). Utorak je donio pad dionica, što je reakcija na zbivanja s američkih burzi u ponedjeljak poslijepodne, kada je Gary Cohn, predsjednik Nacionalnog ekonomskog vijeća, najznačajnije savjetničke institucije u administraciji predsjednika SAD-a, koje okuplja ministra financija i proračunskog upravitelja, najavio ostavku jer se oštro usprotivio protekcionističkim mjerama Donalda Trumpa za uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD. Ostavka Garyja Cohna imala je učinak. Donald Trump je u četvrtak potpisao odluku, ali je omekšao stav i postavio se selektivno prema pojedinim zemljama, čime se privremeno zaustavio mogući svjetski trgovinski rat.

Cjenovne promjene

Srijeda je donijela oporavak domaćeg tržišta kapitala i rast dionica, pri čemu je indeks Crobex povećan na 1851 bod (rast za 0,3 posto). Rast dionica na Zagrebačkoj burzi trajao je do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1857 bodova. To je 7 bodova ili 0,4 posto više nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex sedam vrijednosnica je zabilježilo rast i deset pad cijene, a Uljanik plovidba i Zagrebačka burza zadržali su se na početnim razinama. Omjer dionica koje su zabilježile povećanje cijene i onih kojima je cijena pala pokazuje kako je među tjednim dobitnicima bilo nekoliko vrijednosnica sa znatnom cjenovnom promjenom. Među tjednim dobitnicma najviše pozornosti privukla je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je tjedna cijena narasla za 3,8 posto. Znatniji tjedni porast cijene zabilježile su dionice Atlantska plovidba (rast za 3,9 posto) te AD Plastik (rast za 1,8 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 1,3 posto) i redovna dionica Adris grupa (rast za 1,2 posto). Među tjednim gubitnicma teške udarce i dalje trpi dionica Đuro Đaković Grupa (tjedni pad za 4,4 posto), čija nova uprava još nije izišla pred investicijsku javnost s jasnom strategijom daljnjeg rada, te Institut za građevinarstvo Hrvatske - IGH (pad za 3,8 posto) i Dalekovod (pad za 2,2 posto). Dionicama HT pojačano se trgovalo u utorak (1,8 milijuna kuna) i petak (1,0 milijuna kuna). Cijena dionice HT u petak je dohvatila 162,50 kn. To je 0,50 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,8 milijuna kuna tjednog prometa uz porast cijene na 434,00 kn (tjedni rast za 3,8 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 1,5 milijuna kuna tjednog prometa, pri čemu je cijena u petak dohvatila 496,00 kn (tjedni rast za 1,2 posto). Rast dionica Adris grupe veže se uz odluku uprave, koja je 5. ožujka pokrenula akciju otkupa 600.000 vlastitih redovnih i povlaštenih dionica za trezor.

Akcija otkupa

Akcija otkupa dionica trajat će do 16. lipnja 2019. i za nju je Adris grupa rezervirala 300 milijuna kuna. Otkupljene vlastite dionice na tržištu uprava Adris grupe koristit će za prodaju ili za programe nagrađivanja zaposlenika i menadžmenta tvrtke. Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u srijedu (1,1 milijuna kuna) te u petak (0,5 milijuna kuna), a u ostalim danima promet je bio slabiji. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 41,70 kn. To je 0,60 kn ili 1,4 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, spustila se u petak na 112,07 indeksnih bodova (pad za 0,09 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala

HT 4,5 mil. kn Adris grupa 3,3 mil. kn Valamar Riviera Poreč 2,4 mil. kn Atlantska plovidba 2,4 mil. kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike