Kultura
KORIZMENI KONCERTI ANSAMBLA LADO

Gospin plač u Slatini i u Slavonskom Brodu
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ovoga tjedna počinje korizmenu turneju pod nazivom Gospin plač. Uz koncert u zagrebačkoj katedrali, koji će se održati u sklopu manifestacije Pasionska baština, Ansambl će nastupiti i u Prelogu, Slavonskom Brodu i Slatini.

LADO će izvesti tematske napjeve Gospina plača iz raznih krajeva Hrvatske koje su obradili Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Krunoslav Šokac, Vid Balog, Ivica Ivanković i Marko Markovina. Riječ je o lirsko-epskim pasionskim napjevima koji opisuju Kristovu muku i smrt kroz potresni izraz Majke Marije.

Program Gospin plač nagrađen je 2014. prestižnom nagradom “Ivan Lukačić” za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine na Varaždinskim baroknim večerima. Ansamblom će dirigirati maestro Dražen Kurilovčan.

Raspored nastupa: 14. ožujka - Zagreb, Župa sv. Blaža; 17. ožujka - Prelog, Župa sv. Jakoba; 18. ožujka - Slavonski Brod, crkva Presvetog Trojstva, 19.30; 20. ožujka - Zagreb, zagrebačka katedrala; 21. ožujka - Slatina, crkva bl. Ivana Merza, 17 sati.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949., sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskoga ruha. N.Vek.

Možda ste propustili...

U UMJETNIČKOM PAVILJONU "KALEIDOSKOP" KSENIJE TURČIĆ

Stvarnost kolažirana u kaleidoskopsku igru

HUMANITARNI KONCERT FILMSKE GLAZBE

Prikupljeno od ulaznica više od 20 000 kuna!

9. LJETNE NOĆI TEATRA EXIT 27. 6. - 4. 8.

Kontroverzna je "Beton mahala" bila zabranjena u Novom Pazaru!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKO VIDMAR, DOBITNIK NAGRADE HT-a I MSU-a

Ni tjedan nakon dodjele još nisam bio svjestan

2

DJEČJE KAZALIŠTE

Kradljivica ključeva na 58. MDF-u

3

9. LJETNE NOĆI TEATRA EXIT 27. 6. - 4. 8.

Kontroverzna je "Beton mahala" bila zabranjena u Novom Pazaru!