Novosti
100 VOJNIKA U OBRANI OD POPLAVE

Pod vodom cesta od Kostajnice do Dvora
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

U Hrvatskoj Kostajnici na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, jer vodostaj Une raste iz sata u sat, a državna cesta između Kostajnice i Dvora, kod mjesta Kuljani, pod vodom je. Odsječeno je i selo s 50-ak stanovnika do kojih su se jedva probili policajci.

Ekipe Crvenog križa na svim su područjima kojima prijeti poplava u stanju pripravnosti i organizirane su u dnevna i noćna dežurstva. Pomoć se već pruža mještanima Hrvatske Kostajnice te onima koji žive u naseljima lekeničke općine. Crveni križ Hrvatske Kostajnice obilazi teren i preventivno pomaže stanovništvu - podiže pokućstvo i uklanja ostale predmete kojima bi voda mogla naštetiti te gradi zečje nasipe, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski Crveni križ. Stanje je ozbiljno i na području općine Lekenik, koja obuhvaća naselja Brkiševinu, Letovanić, Stari Brod, Stari Farkašić i Žažinu. Ekipe Crvenog križa mještanima dijele vodu jer se, prema najavama, očekuje veliki vodeni val pa će ta mjesta ostati odsječena, navodi se u priopćenju i dodaje kako se zato na to područje šalje i specijalni tim koji će čamcem obilaziti ugroženo stanovništvo i dostavljati hranu, vodu i lijekove, a prema potrebi sudjelovat će i u evakuaciji ljudi.

Pripadnici inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske, njih 40, zajedno sa strojevima angažirani su u obrani od poplava punjenjem vreća i gradnjom zečjih nasipa na području Mostanja, kod Karlovca, a 60 vojnika pristiže i na samo područje Karlovca gdje će se uključiti u obranu od poplava, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane. Vodostaj Kupe u Karlovcu zbog kopnjenja snijega dosegnut će uskoro visinu za koju se poduzimaju redovne mjere obrane od poplave, a vodostaj koji bi zahtijevao izvanredne mjere, prema sadašnjim se pokazateljima ne očekuje.H/V.T.

Možda ste propustili...