Novosti
REVIZOR O PRIVATNOJ POTROŠNJI NA RAČUN AGROKORA

Propuste su počinili uprava, revizija, ali i Porezna uprava
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Vezani članci

DVODNEVNI SASTANAK O PLANU NAGODBI ZA AGROKOR

Peruško: Postigli smo znatan napredak

AGROKOR

Na tražbine stiglo točno sto žalbi

Ako su istiniti ovi navodi koje je objavio Jutarnji list o privatnim troškovima koji su članovima obitelji Ivice Todorića podmirivani s računa Agrokora, i da ne ulazim u detalje, riječ je o utaji poreza koja je, jasno, kažnjiva. U ovom slučaju propuste su počinili uprava Agrokora, revizija, ali i Porezna uprava!

Izjavio nam je to jedan osječki porezni stručnjak, sudski vještak i revizor, komentirajući informacije o članovima obitelji Todorić koji su na račun Agrokora za svoje privatne potrebe od 2010. do 2016. navodno potrošili milijune kuna. Članovi obitelji Todorić kupovali su od svakodnevnih namirnica, do skupocjene odjeće, skijanja, putovanja, kockanja, odmora... Revizor je pojasnio kako se prema Zakonu o porezu na dobit izdacima za reprezentaciju smatraju ugošćenja i darivanja poslovnih partnera darovima s utisnutim znakom tvrtke ili proizvoda ili bez njega, plaćanje poslovnim partnerima odmora i rekreacije, zakupa automobila, plovila, zrakoplova i slično. Praktično je zakonski obuhvaćeno sve ono što su članovi obitelji Todorić i koristili.

- Porezno dopustivi izdatak u to vrijeme, dakle od 2010. do 2016. godine, predstavljalo je 30 posto troškova nastalih za potrebe reprezentacije (od početka ove godine udio je povećan na 50 posto, nap. a.). Za tih 30 posto tvrtka je trebala povećati poreznu osnovicu i na taj iznos platiti porez na dobit, a svaka osoba koja je primila dohodak u naravi trebala bi uz ostali dohodak platiti porez na dohodak. Ako to nije učinjeno, jednostavno je utajen porez - kaže nam ovaj revizor želeći ostati anoniman.

Ovi troškovi, prema pisanju Jutarnjeg lista, knjiženi su kao troškovi pripreme za IPO (inicijalne javne ponude dionica) kompanije na Londonskoj burzi, koja se trebala dogoditi 2017. godine. Svake godine troškovi pripreme za IPO isknjižavali su se za tu godinu i vodili se na posebnom kontu. Međutim od IPO-a je kompanija naposljetku odustala, tako da na te troškove, a spominje se da je za pripremu IPO-a ukupno utrošeno u šest godina oko tri milijarde kuna, nije plaćen nikakav porez. Čitav iznos, od kojega je dakle velik dio utrošen na različite troškove obitelji Todorić, prikazan je kao trošak Agrokora te je navodno kompaniji priznat kao porezni rashod.

- S obzirom na to da nemam točne informacije, mogu pretpostaviti, a o tome se već i pisalo, da su vjerojatno bila sastavljana dva paralelna financijska godišnja izvješća za Agrokor, kako bi se mnogo toga prikrilo. No ne sumnjam da je mnogo nepravilnosti i protuzakonitih radnji kojima je izvlačen novac iz kompanije bilo i prije spomenutog razdoblja od 2010. do 2016. godine - zaključuje ovaj revizor.

Privremena uprava Agrokora je zbog utaje poreza te lažiranja poslovnih knjiga protiv Ivice Todorića podigla kaznenu prijavu.

Igor MIKULIĆ

Spominje se da je za šest godina ukupno utrošeno oko tri milijarde kuna - na koje nije plaćen porez

Možda ste propustili...