Osijek
S DJEČJE KIRURGIJE KBC-A UPOZORAVAJU:

Broj je operacija isti, ali sve je manje pacijenata iz Osijeka jer je i djece manje
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
Nekada je 80 % operiranih bilo iz Osijeka, sada ih je 55 %, kaže dr. Divković

Čak 40 posto operacija na Kliničkom odjelu za dječju kirurgiju KBC-a Osijek izvede se zbog traumatizma, odnosno prijeloma kostiju u djece, ali i opeklina te različitih drugih vrsta ozljeđivanja.

Inače, na ovom su bolničkom odjelu, analizirajući godišnje podatke, primijetili kako je broj operacija ostao jednak, no da je sve manji broj njihovih pacijenta iz Osijeka. To, s jedne strane, znači kako su stekli povjerenje drugih bolnica koje im upućuju pacijene, no, s druge strane, i to da se broj djece u Osijeku zabrinjavajuće smanjuje.

- Glavni su razlozi dolaska djece na naš odjel traumatizmi. Kada gledate podatake o ozljeđivanju djece u Europi, jasno je kako ne odstupamo od europskog prosjeka. No, mi iz perspektive dječje kirurgije svake godine analiziramo i to koliko smo imali pacijenata iz koje regije. Sada je evidentno da imamo manje djece iz Osijeka. Primjerice, 2010. godine 80 posto pacijenta na odjelu bilo je iz Osijeka i eventualno iz Baranje, a samo 20 posto izvana. Sada nam je 55 posto operiranih iz Osijeka, a 45 posto izvana. Ipak, ostali smo na istom broju operacija jer smo stekli povjerenje kolega iz Vukovara, Vinkovaca i Virovitice te iz Slavonskog Broda koji svoje male pacijente s prijelomima ne šalju u Zagreb, nego u KBC Osijek - napominje dr. sc. Dalibor Divković s Klinike za kirurgiju i dugogodišnji šef dječje kirurgije KBC-a Osijek.

Osječka je bolnica sada otišla i korak dalje, pa je sklopljen i ugovor s Klaićevom bolnicom vezano uz endoskopiju kod dječje urologije. Naime, zagrebački će liječnici transferirati svoja znanja osječkima kako pacijente više ne bi morali radi tih zahvata slati u Zagreb.

- Inače, glavna su specifičnost dječje kirurgije operacije na novorođenim bebama, odnosno na djeci s anomalijama i teškim razvojnim bolestima, kao i s niskom porođajnom težinom. Takve djece imamo oko 40 godišnje i ona leže u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju, a o njima se brine cijeli pogon, od neonatologa, pedijatara, dječjih kirurga i, dakako, medicinskih sestra, koje su jako važan dio priče - naglašava dr. Divković.

Na Odjelu za dječju kirurgiju kreću i s daljnjim edukacijama. Nedavno je, primjerice, ovom odjelu izišlo u susret HEP Plinarstvo, koje je platilo tečaj i smještaj za dr. Izabelu Kiš, koja pohađa edukaciju iz dječjeg traumatizma. Na Odjelu su ponosni i na svoju jednodnevnu kirurgiju, koja je do sada funkcionirala samo na Dječjoj kirurgiji, da bi njihov model “prekopirali” i drugi kirurški odjeli.

Nefreteta Z. EBERHARD

Glavni su razlozi dolaska djece na kirurgiju traumatizmi, najčešće prijelomi. U usporedbi s podatcima o ozljeđivanju djece u Europi, Osijek ne odstupa od europskog prosjeka

povjerenje

DRUGE BOLNICE ŠALJU IM PACIJENTE

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike