Regija
SLIKARSKA IZLOŽBA

“Život cvijeća Ankice Ege - Dori u spomen”
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

NAŠICE - Izložbeni salon Zavičajnog muzeja Našice ugostio je po drugi put slikaricu Ankicu Ege, iz Luga Subitičkog, kod Koške, čiji su prikazi cvijeća privukli velik broj posjetitelja. Likovnu izložbu “Život cvijeća Ankice Ege – Dori u spomen”, otvorila je ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, istaknuvši da je organizirana u sklopu ovogodišnjeg Memorijala Dore Pejačević.

- Samostalna likovna izložba Ankice Ege posvećena je prvoj modernoj skladateljici te njenom poznatom opusu glasovirskih minijatura Život cvijeća – rekla je u uvodu Lučevnjak, podsjetivši da Ankica Našičanima nije nepoznata i da se prvi put našičkoj publici predstavila 2007. godine.

Anikica Ege, zaljubljena u svoj zavičaj, tu neizmjernu ljubav uvijek prenosi na svoja djela koja ju predstavljaju u svim slojevima njezine bogate stvaralačke duše. U 30 godina bavljenja slikarstvom stvorila je gotovo 700 radova.

- Inspiraciju nalazim svuda oko sebe, u djeci, pejzažima i šumama moje Slavonije. Velikom preciznošću želim dočarati svaki, i najmanji detalj, otkriti svjetlo koje smo zaboravili, podsjetiti na ljepotu i vedrinu koju tako rijetko nalazimo – opisala je svoj opus slikarica koja obožava temperu i akvarel.

Uz šume, omiljeni motiv je cvijeće i na našičkoj izložbi predstavila se s 20 akvarela nastalih od 2014. do 2018. godine. Njezin prikaz magnolija, suncokreta, makova, ljiljana, maslačka, ruže i hortenzije u svježem i raskošnom koloritu, pravo su akvarelno-likovno otkriće, jer uistinu je malo tko uspio ovako dočarati ljepotu cvijeća.

- Vi ste vrhunski akvarelist, drugačiji i precizniji od drugih, vaši se radovi ističu od drugih akvarela gotovo po svemu. Počevši od same kompozicije, balansiranja snažnih i slabih tonova, a opet hrabrih i jakih boja, nedovršene igre koje stvarate ostavljajući i dio čistoga papira - riječi su Nataše Vukadin iz kataloga izložbe.

Izložbu je nastupom uveličala Eva Kirchmayer Bilić klavirskom izvedbom glazbenih minijatura iz ciklusa “Život cvijeća” Dore Pejačević.

Ankica Ege rođena je u Lugu Subotičkom, gdje se nakon 30 godina života i rada Njemačkoj vratila provesti svoje umirovljeničke dane. Ovo je njezina četvrtka samostalna izložba, a osim u Zavičajnom muzeju Našice, gostovala je u Gradskom muzeju Virovitica i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Muenchenu. Objavila je i zbirku poezije Ruža iz Luga, koja je izišla u okviru humanitarnog projekta Knjiga za mladež Hrvatske.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana